Лојд Остин поништио споразум о признању кривице за организаторе напада 11. септембра

То значи да тројица оптужених, који се сматрају једним од главних организатора напада, ипак могу да буду осуђени на смртну казну

Амерички министар одбране Лојд Остин поништио је споразум о признању кривице који је постигнут раније ове недеље за оптуженог организатора напада 11. септембра 2001. и још двојицу оптужених, што значи да они ипак могу да буду осуђени на смртну казну.

Овај потез долази два дана након што је војна комисија у заливу Гвантанамо на Куби објавила да је званичница именована да надгледа суђење, пензионисани генерал Сузан Ескалијер одобрила споразуме о признању кривице са Калидом Шеиком Мохмедом и двојицом оптужених саучесника, Валидом бин Аташом и Мустафом ал-Хавсавијем, преноси АП.

У писмима упућеним породицама скоро 3.000 људи убијених у нападима милитантне исламистичке организације Ал Каида наводи се да споразум предвиђа да ће у замену за признање кривице њих тројица служити доживотне казне затвора.

Остин је рекао да је поништио споразум који би оптуженима омогућио да заобиђу смртну казну.

Републиканци су окривили администрацију председника Џозефа Бајдена за тај споразум, док је Бела кућа објавила да није имала сазнања о томе.

Републикански сенатор Том Котон из Арканзаса, члан Комитета за оружане снаге, раније у петак осудио је споразум, назвавши га "срамотним".

Оптужени се терете да су отели и оборили путничке авионе на Светски трговински центар, Пентагон и поље у Шенксвилу у Пенсилванији, 11. септембра 2001. године.