Осам особа ухапшено у нередима у Британији због трагедије у Саутпорту

Најмање једна зграда и аутомобил наводно су запаљени, док се полиција борила да обузда неколико стотина демонстраната

Осам особа ухапшено је у британском граду Сандерленду током нереда до којих је дошло због трагедије у Саутпорту, где је ножем убијено троје деце, а три полицајца су пребачена су у болницу, речено је из полиције.

Најмање једна зграда и аутомобил наводно су запаљени, док се полиција борила да обузда неколико стотина демонстраната, пише Гардијан.

Првобитно је саопштено да је запаљена зграда полиције, али касније је објављено да је запаљена суседна зграда.

Протест у Сандерленду био је један од неколико планираних широм Велике Британије овог викенда због трагедије у Саутпорту која се догодила у понедељак.
Државни званичници су навели да су протести подстакнути дезинформацијама на друштвеним мрежама о пореклу и религији 17-годишњег Аксела Рудакубана, осумњиченог за напад.

Секретар за образовање и посланица Сандерленда, Бриџит Филипсон, описала је немире у граду као "насиље које се не опрашта".

"Злочинци умешани у ове ужасне нереде морају да буду идентификовани, процесуирани и кажњени. Сандерленд је бољи од овога и ти насилници нису слика нашег града", рекла је она.

Након што је у понедељак у Саутпорту нападач ножем убио троје деце и ранио 13 особа, насилни инциденти избили су у том граду, али и у Хартлпулу, у Лондону и другим градовима.

Не би ли угушила дезинформације за које верује да су разлог протеста, полиција је објавила да је Рудакубана рођен у Британији.

Упркос томе, више десетина демонстрација планирано је широм Велике Британије за викенд, али такође и неколико контрапротеста оних који се противе расизму.