Камала Харис неће на дебату на "Фокс њуз", а Трампа оптужује за кукавичлук

Америчка мрежа је предложила да се дебата одржи 4. септембра, односно шест дана пре онога што је требало да буде друга дебата Трампа с актуелним председником Бајденом на Еј-Би-Си-ју

Потпредседница САД Камала Харис одбила је позив бившег председника Доналда Трампа да учествује у телевизијској дебати на "Фокс њузу" следећег месеца, инсистирајући да се њен председнички противник држи претходно договореног обрачуна на Еј-Би-Си њузу.

У објави на својој платформи "Истина" (Truth) у петак, Трамп је прихватио "Фоксов" предлог да расправа буде одржана четвртог септембра у држави Пенсилванији.

Трамп је требало да изађе на црту председнику Џозефу Бајдену на Еј-Би-Си њузу 10. септембра, што је заказано пре него што је Бајден одустао од трке за реизбор и подржао Харисову као демократског кандидата крајем прошлог месеца.

"Дебата на Еј-Би-Си-ју је отказана", објаснио је Трамп, наводећи Бајденову одлуку да се повуче и његову нерешену парницу против водитеља Џорџа Стефанопулоса, за коју је тврдио да представља "сукоб интереса".

Међутим, кампања Камале Харис оптужила је Трампа да је "уплашено побегао и покушавао да се повуче из дебате на коју је већ пристао".

"Мора да престане са играма и Трамп да се појави у дебати на коју се већ обавезао", наводи се у саопштењу.

"Потпредседница ће бити тамо да искористи прилику да говори у ударном термину. Драго нам је што можемо да разговарамо о даљим дебатама након оне на коју су се обе кампање већ сложиле", додаје се.

"Фокс њуз" се генерално сматра наклоњенијим Трампу, док је у САД консензус да Еј-Би-Си фаворизује Харисову.

Трамп је већ учествовао у једној дебати против актуелног председника на Си-Ен-Ену у јуну, када је Бајден деловао погубљено, замуцкивао и често губио ток мисли, што је на крају изазвало лавину негодовања из демократских редова и јавно исказивање бојазни да он неће моћи да победи Трампа на предстојећим изборима. 

Бајден је деловао слабашно током дебате и изгубио је ток мисли у више наврата, а његов слаб наступ изазвао је кризу унутар Демократске странке која је на крају завршила повлачењем актуелног председника из изборне трке.

Трамп тврди да су високо позициониране демократе извеле "пуч" против Бајдена и да је бивши председник Барак Обама био кључан у приморавању председника да се повуче из трке.

"Сви су га одбацили и рекли: 'Или се ћеш се лепо повући или ћемо ми доћи по тебе.' И то се догодило. И није имао избора. Нема сумње у то", рекао републикански кандидат он за "Њујорк пост" прошлог месеца.

Трамп је на својој друштвеној мрежи објаснио да му је датум дебате с Харисовом који је предложио "Фокс њуз" привлачнији, пошто превремено гласање у неким државама почиње два дана након тога. 

"Потрошио сам стотине милиона долара, пуно времена и труда у борби против Џоа, а када сам победио у дебати, бацили су новог кандидата у ринг. Ипак, различити кандидати или не, њихова лоша политика је иста, а то ће бити разоткривено на дебати 4. септембра", поручио је Трамп.