Сијарто: Обустава испоруке нафте из Украјине координисана из ЕУ

Догађаји и преговори последњих дана потврдили су мој осећај да је то процес који координише Брисел, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто

Заустављање транзита руске нафте преко Украјине координисано је из Брисела, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, преносе РИА Новости.

"Догађаји и преговори последњих дана потврдили су мој осећај да је то процес који координише Брисел", додао је.

Према његовом мишљењу, Брисел није могао да се помири са чињеницом да Будимпешта, упркос притисцима, не одустаје и наставља политику успостављања мира.

Како наводи, ЕУ "није могла да се помири са чињеницом да Мађарска, упркос свим притисцима, не одустаје и наставља своју политику у циљу успостављања мира".

"ЕУ је веома слаба, али не толико слаба да није у стању да утиче на земљу кандидата ако угрози снабдевање енергијом две земље чланице", додао је министар Сијарто говорећи на фестивалу који је организовао колеџ Матијас Корвин.

Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка осигурале право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године, што је изазвало активно противљење Европске комисије.

Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније "Лукоил" преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Мађарска и Словачка добијају нафту из Русије преко нафтовода "Дружба".