Свет

Амерички званичници: Иран би могао да нападне Израел већ у понедељак, Хезболах лансирао ракете

Званичници САД очекују да ће иранска одмазда бити већег обима него напад Ирана на Израел 13. априла и да би могла да укључи и либанску милитантну групу Хезболах, пише портал "Аксиос"

Три неименована америчка и израелска званичника изјавила су да очекују да ће Иран напасти Израел већ у понедељак, пренео је амерички портал "Аксиос".

Званичници САД који се цитирају у тексту очекују да ће иранска одмазда бити већег обима него напад Ирана на Израел 13. априла и да би могла да укључи и либанску милитантну групу Хезболах.

Лидери Ирана и Хезболаха рекли су да ће узвратити за убиства главног војног команданта те групе Фуада Шукра и политичког лидера палестинске милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеа за која оптужују Израел.

Амерички генерал задужен за америчке снаге на Блиском истоку Мајкл Курила стигао је у регион у суботу док се настављају припреме за могући напад на Израел из Ирана, рекла су два америчка званичника, пренео је портал "Тајмс оф Израел".

Путовање Куриле у регион планирано је пре недавне ескалације између Израела, Ирана и Хезболаха, али се очекује да ће искористити посету да покуша да мобилише исту међународну и регионалну коалицију која је бранила Израел од напада из Ирана 13. априла, рекао је амерички званичник.

Очекује се да ће Курила посетити неколико земаља Залива, Јордан и Израел.

Јордан ће, наводно, бити кључна станица током посете Куриле јер су Јорданци одиграли значајну улогу током напада Ирана на Израел 13. априла пресрећући иранске беспилотне летелице које су ушле на територију Јордана и које су биле усмерене ка Израелу.

Јордан је такође тада дозволио америчким и израелским авионима да користе јордански ваздушни простор за пресретање иранских дронова.

Пентагон је у петак саопштио да САД појачавају своје снаге на Блиском истоку у припреми за могући ирански напад на Израел и шаљу још ратних бродова и борбених авиона у регион.

Амерички председник Џозеф Бајден изразио је наду да ће се Иран ипак повући упркос својој претњи да ће се осветити за убиство Хамасовог лидера у Техерану, како је изјавио јуче у разговору с новинарима.

У исто време, француско Министарство спољних послова позвало је јутрос своје држављане да што пре напусте територију Либана због страха од могуће ескалације сукоба. Исто су учиниле и САД и Велика Британија које су, такође, упозориле своје држављане на опасност од ширења сукоба на Блиском истоку. 

 Хезболах лансирао ракете на Израел

Либански Хезболах је синоћ лансирао десетине ракета "каћуша" на Израел, саоптила је ова либанска милитантна група.

Како се наводи у саопштењу, њихов најновији напад на насеље Бејт Хилел на северу Израела одговор је на израелске нападе на села Кфар Кила и Деир Сириане на југу Либана у којима су, како тврде, рањени цивили.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је Хезболах током ноћи испалио баражно око 30 ракета из Либана на Горњу Галилеју.

ИДФ наводи да је већину ракета пресрео систем противваздушне одбране "гвоздена купола", а да је једна погодила област Бејт Хилела, док је неколико пало на отворена подручја. Додају и да нема података о повређенима.

Израелска војска тврди да је погодила лансер који је испалио ракете из области Марџајун у јужном Либану, као и другу инфраструктуру Хезболаха у близини.

Наводи се и да је ИДФ елиминисао артиљеријском ватром циљеве Хезболаха у селу Одаисех на југу Либана.

Израелске локалне власти кажу да је у близини Бејт Хилела било неколико ракетних удара.

Новински сајт Инет јавио је да су избили пожари у тој области.

image