Свет

Мадуро: Након председничких избора око 2.000 људи ухапшено на протестима опозиције

Мадуро је своје противнике назвао "терористима" и "издајницима", додајући да су они део злочиначке завере крајње деснице
Мадуро: Након председничких избора око 2.000 људи ухапшено на протестима опозицијеGetty © Carolina Cabral/Getty Images

Председник Венецуеле Николас Мадуро, који је, према званичним резултатима председничких избора, одржаним 28. јула, освојио трећи мандат, изјавио је да је око 2.000 људи ухапшено на протестима опозиције, преноси Ројтерс.

Мадуро је у обраћању присталицама у Каркасу у суботу изјавио да ће ухапшени бити осуђени на максималне казне, пренео је "Гардијан".

Мадуро је своје противнике назвао "терористима" и "издајницима", додајући да су они део злочиначке завере крајње деснице.

Према различитим информацијама, у сукобима са полицијом на протестима од избора погинуло је између 10 и 20 особа.

Лидерка венецуеланске опозиције Марија Корина Мачадо обратила се у суботу на скупу десетина хиљада људи у главном граду Каракасу.

Она је оценила да опозиција никада није била јача, а да режим никада није био слабији и да опозиција неће одустати од тога да докаже да су избори покрадени, пренео је Би-Би-Си.

Мадуро је, заузврат, најавио "максималне казне" за антивладине демонстранте.

Државна изборна комисија саопштила је да је Мадуро победио на изборима, са освојених 52 одсто гласова, док опозиција тврди да је Гонзалес победио Мадура.

Русија и Кина подржавају Мадура, док су Гонзалесову победу признале САД, Аргентина, Уругвај и Перу.

image