Леонид Савин: Венецуела наставља курс мултиполарности, остаје бедем отпора империјализму САД

Наставиће се сарадња са другим државама "осовине добра", како је Уго Чавес назвао Иран, ДНРК и Русију, сматра руски геополитичар

Двадесет осмог јула, на 70. годишњицу рођења Уга Чавеза, у Венецуели су одржани председнички избори, на којима је, упркос разним триковима опозиције, већину гласова освојио актуелни председник, кандидат Уједињене социјалистичке партије Венецуеле и Великог патриотског пола Николас Мадуро.

Опозиција је у почетку била фрагментирана, а прозападној кандидаткињи Марији Корини Мачадо, која је представљала буржоаске кругове, судском пресудом је забрањено учешће на изборима. Њу је заменио пензионисани дипломата Едмундо Гонзалес, који је у Венецуели познат као "деда", што је алузија на америчког председника Џозефа Бајдена, који је оболео од деменције.

Ипак, опозиција је у последњих недељу дана успела да се мобилише. Последњег дана кампање у Каракасу је одржан велики митинг опозиције, на коме је учествовало око 250.000 људи, иако је и опозиција говорила о милион окупљених. Још тада је најављено да ће власт фалсификовати изборе, а један број западних земаља, пре свега САД, саопштио је да неће признати изборе.

Затегнути су и односи са неким земљама Латинске Америке – Колумбијом, Аргентином, па чак и Бразилом, јер је, како подсећа Савин, Николас Мадуро изјавио да је систем гласања у Венецуели бољи, будући да у овој земљи имају систем електронске верификације уз физичко учешће, што елиминише могућност изборних превара.

Сам процес гласања је протекао мирно, уз обезбеђење на бирачким местима, а већина грађана земље традиционално гласа ујутру. Према прелиминарним резултатима, Мадуро је освојио више од 50 одсто гласова.

У Венецуели се гласало од шест ујутру до шест увече. Међутим, до девет сати увече, резултати још нису били познати и почео је још један талас дезинформација опозиционих и западних медија. Марија Корина је позвала своје присталице да изађу на бирачка места, а групе провокатора су почеле да се окупљају на неким од њих, укључујући и Каракас.

Присталице Мадура марширале су до палате Мирафлорес, у знак подршке Мадуру. Напетост се надвила над читаву Венецуелу.

Неколико минута после поноћи, шеф комисије је саопштио да је до кашњења дошло због напада на систем преноса података са бирачких места, што је отежало пребројавање гласова.

Николас Мадуро добио је 51,2 одсто гласова, док је Едмундо Гонзалес добио 44,2 одсто. Остали кандидати су укупно освојили око 10 одсто. Информација је објављена након што је пребројано 80 одсто свих гласачких листића. На хиљаде Мадурових присталица испред председничке палате дочекало је ову вест са радошћу. После славља, око два сата после поноћи, окупљани су почели да се разилазе.

Ако проценимо геополитичке последице избора, сматра руски геополитичар, оне ће се осетити не само у Венецуели и Латинској Америци, већ и у читавом свету. Наставиће се курс ка мултиполарности, који је пре 25 година започео Уго Чавез.

Венецуела ће остати бедем отпора империјализму САД, тврди Савин. Наставиће се сарадња са другим државама "осовине добра", како је Уго Чавес назвао Иран, ДНРК и Русију. У позадини политичке поларизације у САД и опадања трансатлантизма, Каракас ће се наставити са алтернативним геополитичким пројектима, који је зацртао покојни председник Чавес.

Вашингтон и Брисел ће сигурно увести нове санкције Венецуели, али је мало вероватно да ће те санкције зауставити боливарску власт у даљим, одлучним политичким акцијама, закључује руски геополитичар.