Свет

Војни стручњаци објаснили зашто Украјина не може да крене на Крим

Украјини недостају људство и ваздушна заштита која је потребна да би прешла у велику офанзиву, оценио је Бенџамин Фридман
Војни стручњаци објаснили зашто Украјина не може да крене на КримGetty © Ulf Mauder/picture alliance

Ако покуша да заузме Крим, Украјини ће бити потребни огромни људски и технички ресурси за оно што би могло бити најтежа битка у сукобу. Освајање Крима је велики залогај за Украјину због његове удаљености од линија фронта, снажно утврђених руских одбрамбених линија и недостатка људства и ваздушних снага Украјине, пише "Бизнис инсајдер".

"Поновно заузимање Крима било би изузетно тешко јер је Крим у суштини острво", рекао је Марк Кансијен, пензионисани пуковник америчких маринаца који је виши саветник у Центру за стратешке и међународне студије.

Он је оценио да би десант на Крим био немогућ јер Украјини недостају бродови за превоз великог броја војника и тешке опреме, додавши да "Русија и даље има авионе и подморнице великог домета, које су у нерањиве на мору".

Стручњак за међународну безбедност са Универзитета Ланкастер у Великој Британији Базил Џермонд сматра да Русија има велику војну и одбрамбену инфраструктуру на Криму коју би Украјина прво морала да уништи или озбиљно оштети.

Без могућности да превезе велике јуришне снаге ваздухом или водом, Украјина би била принуђена да нападне кроз руске одбрамбене линије како би се приближила Криму.

Међутим, портал наводи да је Русија снажно ојачала линију фронта са противтенковским рововима, лавиринтима ровова, барикадама "змајевих зуба" и минским пољима, са већим делом одбране на северном Криму.

"Руси су снажно утврђени и добро заштићени у овим областима, рекао је сарадник Центра за Евроазију Атлантског савета Марк Темницки.

Директор за политичка питања у истраживачком центру "Дифенс приорити" Бенџамин Фридман, је оценио да Украјини недостаје људство и ваздушна заштита која је потребна да би прешла у велику офанзиву.

"Чак и са Ф-16, мислим да Украјина нема могућност да својим копненим снагама пружи ефикасну  ваздушну подршку, с обзиром на моћ руске противваздушне одбране", рекао је Фридман за "Бизнис Инсајдер".

Председник Русије Владимир Путин је више пута поновио да је Крим саставни део Русије и међу осталим условима за мир навео да ће нове територије заувек остати уз Руску Федерацију.

"То питање не може бити предмет расправе, нагласио је Владимир Путин.

image