Свет

Немачка од мађарских суседа захтева појачану контролу на границама: Сметају им Руси

Званичници објашњавају да је ова мера потребна након што је Мађарска ублажила визни систем за грађане Русије и Белорусије
Немачка од мађарских суседа захтева појачану контролу на границама: Сметају им Руси© Hakan Nural / Anadolu Agency

Немачки политичари захтевају санкције за Будимпешту због либерализације визног система за руске грађане, а од мађарских суседа траже увођење контрола на граничним прелазима с Мађарском.

Министар унутрашњих послова савезне покрајине Бранденбург рекао је да је то правно могуће.

"Сада су на потезу суседне земље попут Аустрије, Хрватске, Словачке и Румуније", рекао је министар Михаел Штубген из Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) за "Билд".

Он је истакао како је ова мера потребна након што је Мађарска ублажила визни систем за грађане Русије и Белорусије и тиме омогућили лакше усељавање радне снаге из ових земаља.

"Неприхватљиво је да једна чланица Европске уније више-мање неконтролисано у земљу пушта Русе", рекао је Штубген.

Његов колега и шеф Европске  народне партије Манфред Вебер је затражио санкционисање Мађарске због олакшавања уласка руских и белоруских држављана.

"Путинови шпијуни и убице су већ нанели доста штете Европској унији и Немачкој. Ко без провере пушта Русе у ЕУ, тај снажно угрожава сигурност Ецропе", рекао је Вебер и додао како мађарски потез мора да добије последице.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер из Социјалдемократске странке Немачке (СПД) поручила је како се после руске војне операције на Украјину повећала опасност од руске шпијунаже и саботажа.

"Чланице ЕУ зато морају повисити степен заштите уместо да стварају потенцијалне путеве уласка", закључила је она.

image