Свет

Камала кренула по гласове републиканаца: Кампања у кампањи

Кампање ће сарађивати са познатим републиканцима са циљем да они подстакну своју мрежу гласача и подрже Харис, тако што ће учествовати на њеним предизборним скуповима ове недеље
Камала кренула по гласове републиканаца: Кампања у кампањи© Julia Beverly/Getty Images

Тим кампање потпредседнице САД и највероватније кандидаткиње Демократске странке на предстојећим председничким изборима у тој земљи Камале Харис покренуо је "подкампању" под насловом ''Републиканци за Харис", са циљем да придобију гласаче Републиканске странке који не желе да гласају за свог кандидата Доналда Трампа.

Кампање ће сарађивати са познатим републиканцима са циљем да они подстакну своју мрежу гласача и подрже Харис, тако што ће учествовати на њеним предизборним скуповима ове недеље, преноси АП.

Поред републиканских гласача незадовољних Трампом, циљ "подкампање" је да привуче и део гласача који би и иначе тешко гласали за Харис, а како сматрају аутори кампање, најбољи начин да Харис преузме део републиканских гласова је да "један републиканац другом каже да ће гласати за Харис".

"Трампов екстремизам је токсичан за милионе републиканаца који више не верују да партија Доналда Трампа представља њихове вредности и гласаће против њега поново у новембру", нада се директор за информисање у тиму кампање Остин Ведерфорд.

АП наводи да се Трамп у досадашњем току кампање мало трудио да привуче умерене републиканске гласаче.

Кампања је прошлог месеца, док је кандидат Демократске странке још увек био председник САД Џозеф Бајден, објављивала материјале у којима су цитиране критике чланова Републиканске странке на рачун Трампа, укључујући бившу кандидаткињу за номинацију Републиканске странке Ники Хејли, која је накнадно пружила Трампу подршку на изборима.

Поред ње, цитиране су и поруке бившег министра одбране Гака Хејгела, бившег министра саобраћаја Реја ЛаХуда, бивше гувернере Масачусетса и Њу Џерсија Била Велда и Кристин Тод Витмен, као и других.

Иако анкете "Волстрит џорнала", "Форбса", "Волстрит џорнала" и аналитичке куће "Харис икс" показују да Трамп води за два процента у односу на Харисову, најновија анкета "Си-Би-Ес Њуза", како наводе, иде у корист америчке потпредседнице САД.

Харис, како наводе, на националном нивоу има предност од један одсто у односу Доналда Трампа, а ту предност  Џозеф Бајден никада није имао.

"Она је успела је да оживи изборну трку тиме што је мобилисала демократе, покренула младе и афроамеричке бираче, док јој и жене верују да ће боље штитити њихове интересе", наводи се у анкети.

По питањима политике, разлике између ње и Бајдена су мале када је реч о миграцијама, абортусу и другим кључним темама.

Нека важна питања, признају, и даље доносе Трампу предност, па тако он и даље код бирача има велики утицај и верују му када каже да ће боље проћи финансијски са њим, као и да ће смањити број миграната на граници.

image