Хути оборили амерички дрон вредан 32 милиона долара

Портпарол Хута Јахја Сарија такође је саопштио да је јеменски покрет лансирао балистичке ракете на теретни брод у Аденском заливу

Хути су оборили амерички дрон "МКу-9" изнад северне провинције Сада у Јемену, потврдили су извори из тог покрета за Ројтерс.

Један дрон "МКу-9" вреди око 32 милиона долара.

Портпарол покрета, Јахја Сарија, саопштио је да је гађао теретни брод под заставом Либерије у Аденском заливу, што је потврдиле британска поморска агенција "УКМТО" и британска компанија за менаџмент ризика на мору "Ембри", додавши да на броду није уочено цурење воде или горива.

Ово представљају прве војне акције Хута откако је Израел спровео ударе на луку Ходејда.

Лидер Хута, Абдул Малик, такође је обећао "војни одговор" на убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану.

"Мора да постоји војни одговор на ове злочине, који су бесрамни и опасни", рекао је Малик у телевизијском обраћању у четвртак увече, преноси "Тајмс оф Израел".

Хути су од новембра прошле године у више наврата лансирали дронове и ракете на комерцијалне бродове у Црвеном мору за које тврде да имају везе са Израелом и САД, наводећи да то чине из солидарности са Палестинцима и против војних акција Израела у Гази.

САД и Британија су у јануару почеле да изводе нападе на положаје Хута у Јемену, у знак одмазде за нападе на бродове у Црвеном мору.