Свет

Тужилаштво: Отворена истрага због претњи смрћу организаторима ОИ

Друге истраге покренуте су после жалби протагониста церемоније отварања ОИ 26. јула, због једне сцене коју су критиковале верске власти и конзервативни политичари широм света, укључујући и званични Ватикан
Тужилаштво: Отворена истрага због претњи смрћу организаторима ОИ© AP Photo/Thomas Padilla/Tanjug

Париско тужилаштво саопштило је да је отворена истрага после пријаве за претње смрћу коју су у суботу поднели организатори церемоније отварања Олимпијских игара (ОИ) у Паризу.

Александар Бијар, заменик генералног директора агенције за организовање прослава Уби Бене, уметнички директор церемоније отварања Тома Жоли, и извршни директор церемонија Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу Тијери Ребул, поднели су жалбу због претњи смрћу, саопштило је тужилаштво, потврђујући информације листа "Паризијен".

Друге истраге покренуте су после жалби протагониста церемоније отварања ОИ 26. јула, због једне сцене коју су критиковале верске власти и конзервативни политичари широм света, укључујући и званични Ватикан.

После кампање сајбер узнемиравања и жалбе Томе Жолија, Национални центар за борбу против онлајн мржње тужилаштва отворио је истрагу поверену Централној канцеларији за борбу против злочина човечности и злочина из мржње.

Тужилаштво у Паризу је у уторак такође покренуло истрагу због сајбер узнемиравања и претње смрћу француском ди-џеју Барбари Буч.

Реч је о једном од учесника церемоније отварања коју су многи схватили као пародију на Тајну вечеру, односно последњу вечеру Исуса Христа са апостолима.

Стармер осудио десничаре

Британски премијер Кир Стармер осудио је данас напад на хотел у Ротераму у којем су се налазили тражиоци азила, описавши га као "крајње десничарско разбојништво".

У саопштењу Даунинг стрита, Стармер је обећао да ће власти учинити све што је потребно да насилнике приведе правди, након немира који су избили широм земље, пренео је АП.

У обраћању нацији, које је преносила телевизија, Стармер је поручио да насилна руља не представља Британију, пренео је Скај њуз.

"Гарантујем да ћете пожалити што сте учествовали у овим нередима, било директно или подстичући га", нагласио је британски премијер.

image