Свет

Иранска Исламска револуционарна гарда демантовала: Лажне тврдње да су ирански агенти убили Ханијеа

Тренутно се предузимају крупни кораци за напад на Израел, који је у тешкој ситуацији, рекао је председник иранске парламентарне комисије за националну безбедност и спољну политику Ебрахим Резај
Иранска Исламска револуционарна гарда демантовала: Лажне тврдње да су ирански агенти убили Ханијеа© Tanjug/AP Photo/Osamah Abdulrahman

Иранска Исламска револуционарна гарда (ИРГЦ) одбацила је верзију о регрутовању иранских обавештајних служби за атентат на лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, изјавио је председник иранске парламентарне комисије за националну безбедност и спољну политику Ебрахим Резај.

Наиме, у недељу увече у Техерану је одржан састанак у вези са испитивањем случаја смрти Исмаила Ханијеа. Њему су присуствовали заменик шефа обавештајне организације "Кудс" (специјалне војне јединице ИРГЦ која делује у региону Блиског истока), заменик министра информисања (обавештајне службе) за безбедносне послове и други запослени у иранским обавештајним агенцијама.

"Портпарол снага 'Кудс' је нагласио да убиство Ханијеа није резултат регрутовања иранских обавештајних служби и да овај случај нема никакве везе са регрутовањем иранског особља", казао је Резај, а преноси ИРНА.

Он је додао да се тренутно предузимају крупни кораци за напад на ционистички режим (Израел), који је у тешкој ситуацији.

"До данас смо идентификовали и уништили шпијунску мрежу Мосада како у земљи тако и ван ње", навео је. 

Он је додао да је представник ИРГЦ-а "најавио слабљење утицаја израелске обавештајне службе Мосад како у Ирану, тако и у другим земљама Блиског истока".

Палестинска група Хамас, која управља Појасом Газе, договорила се да за привременог лидера постави Халеда Машала, јављају медији на арапском језику.

Према изворима портала "Ел Арабија" и "Ел Хадат", лидери групе су се договорили да поставе Машала на чело Хамаса до одржавања нових избора.

Ханије је убијен у среду у Техерану, а Хамас и Иран су најавили одмазду против Израела, који није преузео одговорност за напад.

Лидер Хамаса је сахрањен у петак у Катару, пошто је дан раније у Техерану одржана погребна церемонија.

image