Анархија у УК: Шта је изазвало масовне протесте на Острву (ФОТО, ВИДЕО)

Напад ножем и "инвазија" миграната изазвали су бес јавности

Изгреднике чека "обрачун" након што су изазвали хаос у Британији паљењем хотела и нападима на полицију, упозорила је министарка унутрашњих послова Ивет Купер.

Због учешћа у "срамотном насиљу", ухапшено је више од 420 особа, а Куперова је упозорила да ће бити још хапшења док власти прегледају снимке како би идентификовале све умешане.

Сукоби, изазвани убиством три девојчице у Саутпорту прошле седмице, додатно су се погоршали јуче када је запаљен други хотел за мигранте у Тамворту, док су стотине клицале.

У Мидлзброу демонстранти су заустављају саобраћај да би испитали путнике да би проверили да ли су "бели и Енглези".

Британски медији преносе да је десетине полицајаца повређено у покушају да обуздају протесте.

Премијер Кир Стармер је такође упозорио изгреднике да ће "зажалити што су учествовали" а "крајње десничарским разбојницима" обећао брзу правду пошто се очекује да ће данас сазвати владин Одбор за ванредна реаговања, познат под називом "Кобра", у којем су министри, представници полиције, обавештајних и других служби.

"Нема никаквог оправдања, никаквог, за ове акције, и сви треба да осуде ову врсту насиља. Видели смо муслиманске заједнице на мети, нападе на џамије, издвојене друге мањинске заједнице, нацистичке поздраве на улици, нападе на полицију, жељу за насиљем уз расистичку реторику. Тако да не, нећу се устручавати да то назовем крајње десно разбојништво", рекао је премијер.

Протести су током викенда избили у Болтону, Ротерхаму, Алдершоту, Мидлсбороу и Белфасту. У суботу је више од 100 људи ухапшено након насиља које је захватило Хал, Ливерпул, Стоук на Тренту, Нотингем, Бристол, Манчестер, Блекпул и Белфаст.

Напади и пљачке довели су до десетина хапшења у Ливерпулу, где су два полицајца наводно хоспитализована након што су их гађали циглама и флашама. Немира и хапшења је било и у Манчестеру, Лидсу, Портсмуту, Блекпулу и Хартлпулу.

У нередима у Родерему где се налази хотел у ком су смештени тражиоци азила повређено је најмање 10 полицајаца, а насилне сцене су се у недељу могле видети и у Тамворду, Мидлсбору и другим деловима Британије.

Шта је изазвало протесте?

Немири су прво избили након напада ножем у приморском граду Саутпорту, у близини Ливерпула на северозападу Енглеске. Три девојчице су убијене у нападу на часу плеса.

Пре него што је идентитет осумњиченог потврђен (17-годишњи Велшанин Аксел Рудакубан чији су родитељи пореклом из Африке) појавиле су се информације да је осумњичени муслиман који је недавно стигао у Велику Британију да затражи азил. Све то је изазвало тензије и бес због неконтролисаног прилива миграната.

На данашњем састанку, влада ће добити најновије информације о насилним догађајима током викенда и донеће се одлука о одговору на талас насиља у наредним данима, преносе британски медији.

Први нереди избили су у Саутпорту прошлог уторка након што су становници одржали мирно бдење за девојчице. Убрзо потом, насиље се проширило по целој земљи.

У протесте су се укључили и "антидесничарске" и "промигрантске" групе које сукобима са полицијом и демонстрантима "осуђују" насиље на улицама.

Ко стоји иза протеста?

Острвски медији наводе да је главни организатор немира Стивен Јаксли-Ленон познат и као Томи Робинсон, оснивач десничарске антимигрантске Енглеске лиге за одбрану.

Мејнстрим медији наводе да су дезинформације које су ширили екстремни, десничарски фактор разлог насиља на улицама.

Већина некако заборавља талас миграната који на Оствро стижу преко Ламанша - "инвазија" је била реч коју су користили представници претходне конзервативне владе Ришија Сунака. Сунак је покушао да мигранте пошаље у Руанду, само да би Кир Стармер ту одлуку поништио, што је изазвало бес Британаца који тврде да су "мањина" у сопственој земљи и жртве полицијског насиља чешће него мигранти.

Упркос најавама хапшења и премијеровим упозорењима "десничарским дрипцима", даљи протести су у плану.