Свет

Сена није "радиоактивна", Сена је мало "радиоактивна": Најкраћи пут од триатлона до болнице

Атлетичарка Клер Мишел, која је прошле недеље пливала у реци Сени током женског триатлона, хоспитализована у недељу у клиници у Олимпијском селу
Сена није "радиоактивна", Сена је мало "радиоактивна": Најкраћи пут од триатлона до болницеGetty © Pool / Pool

Белгијска репрезентација је одустала од триатлонске мешовите штафете на Олимпијским играма у Паризу пошто се једна од њихових спортисткиња, Клер Мишел, разболела, саопштио је Олимпијски комитет Белгије.

Атлетичарка Клер Мишел такмичила се у среду у женском триатлону, завршивши на 38. месту.

Како се наводи у саопштењу Олимпијског комитета и триатлонске федерације земље, Мишелова (35) је у недељу одведена у клинику у Олимпијском селу у Паризу на лечење и вратила се у своју собу у недељу увече, преноси "Њујорк тајмс".

У саопштењу се не наводи да ли је спортисткињи позлило због загађења у Сени, месту где се триатлон пливао на 1.500 метара. Тренинг триатлонаца уочи почетка такмичења у мешовитој конкуренцији на Олимпијским играма у Паризу отказан је јуче, други дан узастопно, због незадовољавајућег квалитета воде у реци.

Организатори су отказали тренинг јер је квалитет воде у реци пао испод захтеваног стандарда, после јаке кише која је падала крајем седмице, пренео је Би-Би-Си.

"Надамо се да ће се из овога извући лекције за будућа триатлонска такмичења. Мислимо на могућност тренирања, као и формат такмичења који се морају унапред разјаснити да би се осигурало то да нема неизвесности за спортисте, пратњу и навијаче", наводи се.

Белгијске дневне новине, "Стандард" известиле су да је Мишелова добила ешерихију коли. Портпарол белгијског олимпијског тима одбио је да одговори на питања о њеном стању у недељу.

Забринутост око квалитета воде у Сени бацила је сенку на Олимпијске игре. Уочи игара, потрошено је више од 1,5 милијарди долара да би река била безбедна за спортисте да се такмиче.

Организатори су очекивали да ће се услови побољшати, али ипак нису дозволили триатлонцима да пливају у Сени.

Због кише је повећан ниво ешерихије коли и других бактерија у Сени, иако топло време помаже да се смањи број бактерија.

Подсетимо, пре неколико дана, британски "Метро" је пренео да је белгијска такмичарка Јолијен Вермејлен која се такође такмичила у триатлону на ОИ рекла да је "осетила и видела ствари о којима не жели да размишља" док је пливала у реци Сени.

Вермејлн, која је завршила на 24. месту у женској конкуренцији, рекла је да је свесна ризика да се разболи.

"Нагутала сам се доста воде, па ћемо сутра знати да ли сам болесна или не", рекла је за ТВ канал ВТМ.

"Сена је прљава сто година, па не могу да кажу да је безбедност спортиста приоритет. То су волови!", рекла је она.

image