Свет

Кад Америка (несвесно) финансира своје противнике: Америчка помоћ отишла у руке талибана

Агенције Стејт департмента "Демократија, људска права и рад" (ДРЛ) и "Међународна служба за борбу против наркотика и спровођење закона" нису се придржавале сопствених правила за проверу прималаца грантова
Кад Америка (несвесно) финансира своје противнике: Америчка помоћ отишла у руке талибанаGetty © Paula Bronstein

Око 239 милиона долара америчке помоћи намењене унапређењу геополитичких циљева Вашингтона у Авганистану највероватније је заправо отишло талибанским властима у тој земљи, наводи се у извештају Специјалног генералног инспектора за обнову Авганистана (СИГАР).

Новац је исплаћен преко агенција Стејт департмента под именима "Демократија, људска права и рад" (ДРЛ) и "Међународна служба за борбу против наркотика и спровођење закона" (ИНЛ).

При додели најмање 29 грантова, агенције се нису придржавале сопствених критеријума за проверу прималаца, наводи конзервативна непрофитна организација за транспарентност, "Џудишел воч". 

"Будући да ДРЛ и ИНЛ нису могли да демонстрирају усклађеност са државним захтевима за проверу партнера, постоји повећан ризик да су појединци и субјекти повезани са тероризмом и тероризмом могли незаконито имати користи од државне потрошње у Авганистану", наводи се у извештају СИГАР.

Поред војне опреме у вредности од око седам милијарди долара које је америчка војска оставила иза себе током свог ужурбаног повлачења из Авганистана 2021. године, "Џудишел воч" наводи да су у талибанским рукама завршили и "велики делови" хуманитарне помоћи укупне вредности од око три милијарде долара које је Вашингтон у међувремену послао Авганистану, а до којих су талибани наводно дошли путем параванских НВО.

image