Свет

"Медени месец Кира Стармера је готов": Рејтинг британског премијера пао за 16 одсто

Међу критикама на рачун новог британског премијера су и оптужбе да је лоше управљао масовним антиимиграционим протестима
"Медени месец Кира Стармера је готов": Рејтинг британског премијера пао за 16 одстоGetty © Benjamin Cremel - WPA Pool/Getty Images

Подршка британском премијеру Киру Стармеру је за свега две недеље пала за 16 одсто и сада износи свега три процента, показују резултати нове анкете аналитичке куће "Опинијум".

До пада популарности новог британског премијера долази услед масовних критика да се лоше показао у сузбијању масовних антиимиграционих протеста који су избили широм земље након инцидента у којем је убијено троје деце и рањено још неколико, и за који се сумњичи Аксел Рудакубана, 17-годишњак рођен у Британији чији су родитељи пореклом из Руанде.

"Чини се да постизборни период меденог месеца за Кира Стармера јењава, а његов рејтинг опада, иако је у целини и даље позитиван", рекао је аналитичар Џејмс Крауч из "Опинијума" за "Телеграф".

Стармерова влада такође трпи критике због могућности да на јесен повећа порез, као и одлуке министарке финансија Рејчел Ривс да пензионерима значајно смањи субвенције за гориво у зимском периоду.

Подршка Ривсовој је у истом периоду пала за 23 одсто, и сада износи -12 одсто, показује анкета "Опинијума".

image