Свет

Нови детант: Могу ли Путин и Бајден да се договоре?

Кремљ сумња у Трампа, време је за договор с демократама, пише руски прозападни медиј
Нови детант: Могу ли Путин и Бајден да се договоре?Getty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Коментаришући велику размену затвореника између Руске Федерације и западних земаља, руски прозападни лист "Комерсант" оцењује да је реч о позитивном догађају на тему смиривања међународних тензија, а можда и подстицај детанта, односно може бити увод у даље разговоре Москве и Вашингтона. 

Такође, имајући у виду да се све десило за време администрације актуелног председника Џозефа Бајдена, ово је знак да Кремљ сумња у шансе Доналда Трампаза победу. Као и чињенице да је много лакше договорити се с Демократском партијом, посебно фракцијом Бајден–Обама–Харисова.

С тим у вези лист подсећа да је једна од првих Бајденових извршних наредби након ступања на дужност 2021. године била да се продужи уговор СТАРТ, који је Трамп пак одбио да потпише.

"Дакле, клађење на овај тим изгледа сасвим логично", пише "Комерсант", те додаје да исто мисле и Иран и Кина, који такође не желе да се Трамп врати.

Иако се теоретски може претпоставити да је размена затвореника означила почетак процеса престројавања односа Русије и Запада, главни камен спотицања је Украјина. Лист истиче да би се и то питање лакше решило пре избора у САД, односно у најкраћем могућем року јер – уколико Трамп победи, све би кренуло изнова.

"Догађаји се брзо нижу, а време истиче. Можемо се надати најбољем, тачније, надати се разборитости свих страна. Не желимо да планета гори. Зато има смисла покушати да се избегне тај сценарио", закључује "Комерсант".

image