Свет

Израел испод Јерусалима припремио бункер за руководство

Под земљом су изграђени стамбени простори, канцеларије, сале за састанке и јединствен командни центар, повезан са Министарством одбране у Тел Авиву
Израел испод Јерусалима припремио бункер за руководствоwww.globallookpress.com © Nir Alon/ZUMAPRESS.com

Израелска Служба опште безбедности припремила је подземни бункер у подручју Јерусалима, предвиђен за управљање земљом у случају снажног напада Ирана и његових савезника, преноси портал "Вала".

Како се наводи, бункер је погодан за дуготрајан смештај неколико стотина људи.

Под земљом су изграђени стамбени простори, канцеларије, сале за састанке и јединствен командни центар, повезан са Министарством одбране у Тел Авиву.

Како преноси портал "Јнет", одлука о стварању подземног бункера у области Јерусалима донета је након Другог либанског рата 2007. године.

Национални центар за управљање кризама, како се овај бункер званично зове, заштићен је од ракетних претњи и разних врста наоружања, а његова локација и дубина су тајни.

Бункер у области Јерусалима није коришћен ниједном у 10 месеци од напада Хамаса на Израел 7. октобра 2023. и почетка војне операције у Појасу Газе, напомиње лист "Тајмс оф Израел". 

Како наводи "Јнет", бункер је неколико пута коришћен за "контролу низа активности" током 50-дневне операције израелске војске "Заштитна ивица" у Појасу Газе у јулу-августу 2014. године.

После тога су тамо више пута одржавани састанци војно-политичког кабинета земље.

Израелске власти разматрају могућност преемптивног удара на Иран, али вероватноћа његовог спровођења зависи од доступности неопходних обавештајних података Тел Авиву и Вашингтону, преноси "Јнет" позивајући се на неименоване званичнике.

Како наводи израелски портал, Тел Авив разматра различите опције за акцију као одговор на очекивани напад Техерана.

image