Свет

Камала Харис учи из грешака Хилари Клинтон: Додворавање гласачима Појаса рђе

Трампова ривалка на председничким изборима окупила је у свом тиму важне људе из колебљивих држава које могу да одлуче о победнику у новембру
Камала Харис учи из грешака Хилари Клинтон: Додворавање гласачима Појаса рђеGetty © Tanjug/AP Photo/John Bazemore, File

Једна од најважнијих лекција коју је потпредседница САД и изгледна кандидаткиња демократа на предстојећим изборима Камала Харис научила из неуспешне кампање Хилари Клинтон пре осам година је то да је боље разговарати о пословима него о оружју у три државе Појаса рђе које су кључне за долазак у Белу кућу, пише "Гардијан".

Резултат у седам тзв. колебљивих држава донеси превагу на председничким изборима – у Аризони, Невади, Северној Каролини, Џорџији у тзв. Појасу сунца, и пресудним – Мичигену, Пенсилванији и Висконсину из Појаса рђе, за које обе кампање, и демократска и републиканска, верују да је одлучујући.

Управо с тим у вези треба гледати на Трампов избор сенатора из Охаја (такође Појас рђе) Џеј Ди Венса за потпредседника, као и на спекулације да ће кандидат за потпредседника Камале Харис бити гувернер Пенсилваније Џош Шапиро. Озбиљни кандидати за ту функцију су и гувернери Тим Волц из Минесоте и Енди Бешир из Кентакија.

Харисова је и поставила гувернерку Мичигена Гречен Витмер за копредседавајућу кампањи. Витмерова је драгоцено појачање тиму ако се има у виду да је победила кандидата којег је 2022. подржао Трамп – демократе су тада преузеле контролу над Мичигеном први пут после 45 година.

Све ово је прећутно признање колико је кампања Хилари Клинтон погрешила 2016, оцењује "Гардијан" и подсећа да се кампања супруге бившег председника САД Била Клинтона фокусирала на бираче из градова занемарујући рурална подручја и радничку класу који трпе последице глобализације и пребацивања производње у друге државе.

Званичници синдиката су се жалили да Клинтонкин тим није послушао савете да више разговара о заштити радних места, а мање о контроли оружја, што је пак искористио Трамп.

Харисова је потенцијални кандидат демократа мање од две недеље, али је већ стекла позицију против Трампа у свим осим у једној од седам колебљивих држава.  Анкета Колеџа Емерсон показала је да јој иде боље од Бајдена у Појасу рђе и да је тик уз Трампа у три кључне горепоменуте државе. Друга анкета даје јој чак 11 одсто предности у Мичигену и два у Висконсину, иако заостаје за Трампом четири процента у Пенсилванији.

Британски лист додаје да Харисова боље стоји од Бајдена међу старијом популацијом, белцима без факултетске дипломе – две најважније демографске групе у Појасу рђе. Такође, сва је вероватноћа да ће привући црне гласаче на биралишта, што је одлучујуће за победу у Мичигену, али значајно и за Висконсин и Пенсилванију.

Харисовој би у Мичигену могао помоћи и њен суздржанији став о рату Израела у Појасу Газе будући да ова савезна држава има многобројно муслиманско становништво и јер је Бајден тамо изгубио подршку управо захваљујући својој беспоговорној подршци Израелу (добио је надимак Геноцидни Џо).

image