Неуспела мисија: Тајна служба сноси одговорност за грешке током напада на Трампа

Радим на томе да се овај неуспех више не понови, поручио је в.д. директора Тајне службе

В.д. директора Тајне службе САД Роналд Роу рекао је да агенција преузима пуну одговорност за пропусте који су омогућили покушај убиства на митингу бившег председника Доналда Трампа прошлог месеца у Пенсилванији.

"Ова мисија је била неуспех", рекао је Роу новинарима у Вашингтону и обећао промене.

Роу је заменио Кимберли Читл на месту директора Тајне службе након што је она поднела оставку после покушаја убиства Трампа. Том приликом, један учесник скупа је убијен, а још двоје повређено.

Трампа, председничког кандидата републиканаца, метак је погодио у уво. Нападач је био 20-годишњак који је испалио неколико метака на бившег председника пре него што га је убио снајпериста Тајне службе.

Роу је рекао да су агенти били обавезни да провере кровове и друга спорна места и додао да, упркос понудама локалних органа да користе дронове, Тајна служба их није поставила.

"То ће се променити", рекао је Роу. "Мислили смо да можемо да га покријемо само људским оком. Али јасно је да ћемо сада променити наш приступ и искористићемо технологију и поставити те беспилотне ваздушне системе".

"Нисмо имали дрон на лицу места. Нисмо поставили дрон. На основу информација које тренутно имам, упознат сам да је постојао захтев локалне агенције да се тог дана користи дрон", додао је Роу.

Роу је рекао да тајна служба такође није комуницирала са локалним органима за спровођење закона преко радија на митингу. Он је рекао да је агенција "није испунила" своју одговорност да осигура Трампову безбедност. "Радим на томе да се овај неуспех више не понови", рекао је он.

Локална полиција идентификовала је Томаса Крукса као осумњиченог више од сат времена пре инцидента, али Тајна служба није успела да обезбеди складиште из којег је пуцао, а које локална полиција није могла да покрије.

Канцеларија за професионалну одговорност Тајне службе спроводи ревизију мисије а Роу је рекао да ће дисциплинске мере бити предузете ако буде потребно и да ће процедуре бити промењене.

Требало је да буде више физичког присуства органа за спровођење закона на лицу места, рекао је Роу, с обзиром на то колико је зграда коју је користио нападач била близу позорнице на којој је Трамп говорио.

"Та зграда је била веома близу тог спољног периметра и требало је да будемо присутнији", рекао је он.

Роу је такође похвалио "непоколебљиву" храброст агената Тајне службе који су реаговали током покушаја убиства, истичући њихову брзу акцију, односно да су својим телима заштитили Трампа "у року од три секунде након што су меци одјекнули".