Свет

Пакао у Долини смрти: Најтоплије место на свету оборило сопствени рекорд

Јул у Долини смрти био најтоплији месец икада
Пакао у Долини смрти: Најтоплије место на свету оборило сопствени рекорд© Tanjug/AP/Daniel Jacobi II

Србија је у јулу сусрела са топлотним таласом, грађани су се жалили на високе температуре, а да ли сте икада помислили како би било да се нађете на најтоплијем месту на Земљи?

Јул у Долина смрти, најврелијем месту на Земљи, био је најтоплији месец икада, саопштила је Служба националних паркова (НПС).

У саопштењу објављеном у петак, НПС је истакао да је имао просечну 24-часовну температуру од 42,5 степена, надмашивши претходни рекорд од 42,3 степена постављен 2018, преноси "Гардијан".

У јулу, просечна висока температура у Долини Смрти била је 49,9 степени Целзијусових. Према НПС-у, парк је имао девет дана температуре од 51,7 степени или више и само седам дана које нису достигле 48,8 степени.

Највиша температура прошлог месеца била је 7. јула, када је метеоролошка станица у Фурнас Крику забележила 54 степена Целзијусових.

"Управо смо доживели најтоплији месец у историји на најтоплијем месту на Земљи", рекао је надзорник парка Мајк Рејнолдс у саопштењу .

"Рекордни месеци попут овог могли би да постану норма јер смо сведоци пораста глобалних температура. Посетиоци парка треба да планирају унапред и да буду спремни да се суоче са екстремним температурама током летњих месеци", додао је Рејнолдс.

Интензивна врућина довела је до више инцидената повезаних са врућином опасном по живот.

Један мотоциклиста, који је 7. јула посетио парк умро је од врућине, док је друга особа хоспитализована због тешког топлотног удара пошто је температура достигла 53,3 степена.

Посетиоци су били део групе мотоциклиста од шест особа који су путовали кроз подручје Бедвотер басена током великих врућина, саопштио је парк.

Неколико недеља касније, један белгијски туриста задобио је опекотине трећег степена на ногама и хоспитализован је у Лас Вегасу након што је изгубио јапанке у парку.

"Због проблема у комуникацији, чувари парка нису могли да утврде да ли су му јапанке пукле или су се изгубиле у песку. Температура тла би била много већа од температуре ваздуха, која је била око 50,5 степени", наводи се у саопштењу.

Званичници позивају путнике који иду у Долину смрти да остану на 10 минута хода од климатизованог возила, пију пуно воде, једу слане грицкалице и носе шешир и крему за сунчање.

Савет долази само неколико дана након што су привремени подаци Коперникове службе за климатске промене открили да је 22. јул био најтоплији забележен дан на Земљи.

Плажа у Шкотској еродира до седам метара годишње због климатских промена

Плажа Монтроуз на североистоку Шкотске убрзано еродира због климатских промена, уз промене до седам метара годишње, при чему је оближњи град Ангус у опасности од поплава.

Истраживачка група "ЕнвироЦентре" у децембру је објавила извештај у којем се наводи да је просечна стопа ерозије између 2,8 и седам метара годишње и да се може очекивати да ће се уочени трендови ерозије обале наставити или убрзати као последица климатских промена, преноси Гардијан.

image