Свет

Истраживање кијевског института: Трећина Украјинаца спремна на територијалне уступке зарад мира

Промена расположења код дела украјинског становништва изазвана је успесима руске и губицима украјинске војске
Истраживање кијевског института: Трећина Украјинаца спремна на територијалне уступке зарад мираGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Према најновијем истраживању јавног мњења које је спровео Кијевски међународни институт за социологију, скоро трећина Украјинаца сада је спремна да учини територијалне уступке Русији ако то доведе до брзог окончања сукоба и очувања независности њихове земље, наводи се на сајту поменутог института.

Са друге стране, више од половине становништва и даље одбацује идеју о уступању територије ради постизања мира.

Упркос томе, важно је нагласити да је приметан драстично повећање броја оних који су спремни на компромис будући да је до маја 2023. године удео људи који су подржавали територијалне уступке био око 10 одсто. Међутим, због лоших вести са фронта и катастрофалних резултата прошлогодишње офанзиве украјинске војске, овај проценат је порастао на 32 одсто.

Да ствар буде гора, по Украјинце, мало је вероватно да ће се овај тренд преокренути у скорије време, имајући у виду то да руска војска наставља да напредује на готово свим деловима фронта, нарочито у Доњецкој Народној Републици.

Ипак, како оцењује "Ејжа тајмс", чак и ако већина Украјинаца на крају буде спремна да замени део територије за мир, није јасно како би изгледао мировни план, а било какав вид договора двеју страна захтевао би активан ангажман Кине и САД.

Поменути портал, подсећа да је тренутна кинеска позиција "пружање подршке свим напорима који воде ка миру и да су спремни да наставе да играју конструктивну улогу у окончању примирја и наставку мировних преговора", што је знатно другачије од украјинске визије о "трајном и праведном миру", који би подразумевао повратак потпуног суверенитета и територијалног интегритета у међународно признатим границама из 1991. године.

То је, такође, у упадљивом контрасту у односу на кинески став о Украјини од 24. фебруара 2023, када се истицало да "суверенитет, независност и територијални интегритет свих земаља морају бити ефикасно подржани".

Кијев би могао да се нађе у још горој позицији ако у новембру Доналд Трамп буде изабран за председника САД, будући да је он за свог потпредседника изабрао Џеј Ди Венса који је изјавио да га "није брига шта ће се десити са Украјином", преноси "Ејжа Тајмс".

Додаје се и да без обзира на исход новембарских избора у САД, руски лидер се може ослонити на чињеницу да тренутан ток сукоба иде Русији у прилог, те да су постепени добици руске војске на бојном пољу умањили спремност украјинског народа да издржи све тешкоће које су потребне да би се вратиле границе њихове државе из 1991. године.

image