Свет

Нова свемирска трка на помолу: "Љубитељка свемира" Камала би да оживи лунарни програм "Артемис"

Као председница Националног савета за свемир, Харисова је водећи заговорник враћања астронаута на Месец да би изградили лунарну базу
Нова свемирска трка на помолу: "Љубитељка свемира" Камала би да оживи лунарни програм "Артемис"Getty © Chip Somodevilla / Staff

Камала Харис и Доналд Трамп имају бар једну заједничку ствар: обоје су одлучни да врате астронауте на Месец како би изградили лунарну базу, у ономе што се сматра новом свемирском трком са Кином.

У већини питања, председнички кандидати демократа и републиканаца се разликују, али када је у питању свемир, политика Бајденове администрације коју је предводила Камала Харис у великој мери је наставак Трамповог наслеђа.

Једна од мање познатих улога Камале Харис је председница Националног савета за свемир САД у оквиру ког је активно заговарала повратак Американаца на Месец у оквиру такозваног програма "Артемис" који је покренут под Трампом и није напуштен током администрације Џозефа Бајдена.

Као део укупне америчке свемирске стратегије, НАСА се фокусирала на убеђивање других земаља да потпишу споразуме "Артемис" који се посматрају као противтежа кинеском пројекту изградње лунарне базе.

Неколико земаља, укључујући Русију, Пакистан и Венецуелу, већ је потписало план Пекинга.

Харисова је "гласно подржавала кампању за враћање астронаута на Месец и њиховог слања на Марс, и била је кључни заговорник важности свемирске сарадње са нашим међународним партнерима и повећања броја потписника споразума 'Артемис'", рекао је за "Политико", администратор НАДА Бил Нелсон.

Нелсон је такође подсетио да је Харис у Сенату представљала Калифорнију, државу која има три НАСА центра. "Имао сам дуге разговоре са њом о свемиру", рекао је Нелсон. "Она је љубитељка свемира."

Међутим, упркос хвалоспевима Нелсона, мало је вероватно да ће администрација Харисове (ако буде изабрана) направити неке револуционарне нове потезе у свемиру, осим што би напредовала са "Артемисом".

Харисова није показивала интересовање за свемирска питања пре него што је добила задатак да води Национални савет за свемир, а требало јој је неколико месеци да покрене савет покрене - "што указује да то није главни приоритет за њу", рекао је Тод Харисон, виши сарадник на Америчком предузетничком институту.

Харисон је такође приметио да је Марк Кели, пилот и астронауту који је постао сенатор Аризоне и који је виђен за потпредседника Харисове, критиковао Трампово стварање свемирских снага – новог огранка америчке војске – више пута називајући то "глупом идејом" на друштвеним мрежама 2018.

НАСА је, такође, имала проблема да добије довољно велики буџет за предузимање мисија које сматра кључним за истраживање Месеца и шире. Ако Харисова настави политику Бајденове администрације, мало је вероватно да ће свемирска агенција видети значајно повећање финансирања.

image