Свет

На ивици ескалације: Иран преко Мађарске упозорио на напад

Иранска порука Израелу пренета је преко мађарског министра спољних послова Петера Сијарта
На ивици ескалације: Иран преко Мађарске упозорио на напад© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Иран је преко Мађарске упозорио Израел о својој намери за напад, објавио је "Џерузалем пост", позивајући се на израелског министра спољних послова Израела Каца.

"Иран је саопштио да намерава да нападне Израел. Свет мора да тражи цену од Ирана за све агресивне акције које предузима", рекао је Кац.

Издање напомиње да је иранска порука Израелу пренета преко мађарског министра спољних послова Петера Сијарта. Напомиње се да је Сијарто директно позвао Каца да објасни да је ову информацију добио од вршиоца дужности иранског министра иностраних послова Алија Багерија.

Иран је издао проглас пилотима и компанијама да избегавају његов ваздушни простор услед сталних претњи иранских званичника о нападу на Израел, пише "Волстрит џорнал".

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто упозорио је да је ситуација на Блиском истоку на ивици ескалације.

"Данас сам разговарао телефоном са израелским колегом Кацем и иранским колегом Али Багери Кајанијем. Разговори са њима су, нажалост, још једном потврдили да смо на ивици (ескалације)", написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Према његовим речима, став Мађарске је да не треба дозволити још један напад на Израел као у октобру прошле године, али и да треба урадити све да се спречи избијање великог регионалног рата.

Сијарто је оценио да, уколико се актуелна криза на Блиском истоку прошири на територију још једне земље, на томе се неће зауставити и сукоб би лако могао да прерасте у регионални рат.

Мађарски премијер је позвао међународну заједницу да се фокусира на спречавање ескалације.

Истовремено, лист "Волстрит џорнал" наводи да је амерички државни секретар Ентони Блинкен у разговору са министрима земаља Г7 рекао да, уколико очекивани напад Ирана на Израел буде истих размера као у априлу, то би могло да стави тачку на све будуће интеракције између Техерана и Вашингтона.

САД позива друге земље да пренесу поруку Ирану 

Сједињене Америчке Државе су упућивале консистентне поруке путем свог дипломатског ангажовања, охрабрујући друге земље да пренесу Ирану да изазивање ескалације на Блиском истоку није у њиховом интересу, изјавио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је разговарао са премијером Катара Шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем, као и шефом египатске дипломатије Бадром Абделатијем о тензијама на Блиском истоку, додао је Милер на прес конференцији, преноси Ројтерс.

Милер није дефинитивно прецизирао да ли су поруке Вашингтона пренете Ирану.

САД верују да би до напада Ирана могло да дође у наредних 48 сати.

Председник САД Џозеф Бајден ће се касније данас састати са својим тимом за националну безбедност да би разговарали о ситуацији, док је командант америчког ЦЕНТКОМ, генерал Мајкл Ерик Курила посетио Израел и састао се са министром одбране Јоавом Галантом и начелником штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Херцлом Халевијем.

Галант је рекао да је посета "директан превод америчке подршке Израелу у дело".

Земље Г7 издале саопштење

Земље Г7 позивају учеснике сукоба на Блиском истоку да покажу уздржаност, верујући да ниједна страна неће имати користи од даље ескалације тензија, наводи се у саопштењу Групе седам објављеном вечерас.

"Позивамо све укључене стране да се још једном уздрже од наставка садашњег деструктивног циклуса узвратног насиља, смање тензије и конструктивно раде на деескалацији. Ниједна странка нема користи од даље ескалације тензија на Блиском истоку", наводи се у саопштењу.

Подсећамо, Хамас је 31. јула објавио смрт лидера Исмаил Ханијеа у нападу на његову резиденцију у Техерану, где је стигао да учествује на инаугурацији новог иранског председника. Палестински покрет је за убиство окривио Тел Авив и Вашингтон и обећао да напад неће остати без одговора.

image