Свет

Главни тужилац Венецуеле покреће истрагу против лидера опозиције

Гонзалес и Мачадова отворено су подстицали полицијске и војне званичнике да не поштују закон
Главни тужилац Венецуеле покреће истрагу против лидера опозиције© Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Главни тужилац Венецуеле Тарек Вилијам Саб најавио је покретање кривичне истраге против опозиционог председничког кандидата Едмунда Гонзалеса и лидерке опозиције Марије Корине Мачадо због њиховог позива оружаним снагама да откажу послушност председнику Венецуеле Николасу Мадуру и да "престану с репресијом на демонстранте".

Саб је рекао да су Гонзалес и Мачадова "лажно прогласили победника на председничким изборима" и да је реч о кандидату кога за победника није прогласило Национално изборно веће, које једино има надлежност да то учини, преноси АП.

Тужилац је додао да су њих двоје отворено подстицали полицијске и војне званичнике да не поштују закон, али чинили и друга кривична дела, укључујући узурпацију функција и ширење лажних информација са циљем изазивања страха и завере.

Гонзалес и Мачадова су претходно у писаној поруци позвали припаднике безбедносних снага Венецуеле да откажу лојалност председнику Венецуеле Мадуру.

"Апелујемо на савест војске и полиције да се ставе на страну народа и њихових породица. Победили смо на овим изборима без икакве сумње. Сада је на свима нама да поштујемо глас народа", навели су лидери опозиције.

После избора одржаних 28. јула изборна комисија Венецуеле прогласила је Мадура, који је на власти од 2013. године, победником са 51 одсто гласова, али опозиција тврди да је почињена превара и да је њен кандидат Едмундо Гонзалес победио са 67 одсто добијених гласова.

image