Свет

Украјинске оружане снаге први пут лансирале ракете АТАЦМС на Луганск

Руска ПВО је оборила ракете на прилазу граду, али су фрагменти ракета с касетним пуњењем оштетили приватне стамбене објекте и изазвали пожаре
Украјинске оружане снаге први пут лансирале ракете АТАЦМС на Луганск© Tanjug/Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP

Оружане снаге Украјине први пут су употребиле америчке тактичке балистичке ракете с касетним пуњењем АТАЦМС, чији је домет до 300 километара, да би гађале цивилну инфраструктуру у Луганску, изјавио је за руску агенцију РИА Новости извор у безбедносним снагама.

"Током украјинског ракетног напада на Луганск у недељу су коришћене америчке ракете АТАЦМС с касетним пуњењем и повећаним дометом од 300 километара. Упркос високој цени таквих пројектила, Кијев их користи како би напао цивилну инфраструктуру", рекао је извор.

Како се наводи, руска противваздухопловна одбрана је оборила ракете на прилазу граду, а фрагменти ракета оштетили су приватне стамбене објекте и изазвали пожаре.

Извор је навео да те фрагменте стручњаци већ проучавају како би пресретање таквих пројектила било успешније.

Лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник изјавио је да су украјинске оружане снаге, како се претпоставља, лансирале осам ракета АТАЦМС и четири крстареће ракете "сторм шедоу".

Представник групе Оружаних снага Украјине "Харков" Виталиј Саранцев рекао је шпанском листу "Паис" да су западни партнери дозволили украјинским трупама да нападну Белгород америчким пројектилима , али "не даље".

image