Годишњица нуклеарног бомбардовања Хирошиме: Јапан опет "заборавио" да спомене САД, али није Русију

Високи званичници Јапана сећају се ужаса који је изазвала атомска бомба, али не и починиоца тог страшног злочина

Ниједан јапански политичар који се обраћао на церемонији у знак сећања на жртве нуклеарног бомбардовања Хирошиме током говора о трагедији није споменуо да су Сједињене Америчке Државе бациле нуклеарну бомбу, али су нашли разлог да помену Русију.

Церемонија је одржана у Парку мира у Хирошими поводом 79. годишњице трагедије.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи, осудивши трку у наоружању, указао је на дуготрајни сукоб у Украјини и погоршање ситуације између Израела и Палестине "због чега гину невини људи".

У свом петоминутном говору поменуо је САД након што је цитирао речи Михаила Горбачова о потреби да се одустане од нуклеарног оружја, подсетивши да су "Горбачов и амерички председник Реган помоћу дијалога окончали Хладни рат и склопили договор о смањењу стратешког офанзивног наоружања".

Премијер Јапана Фумио Кишида свој говор је почео тиме да је пре 79 година нуклеарна бомба однела више од сто хиљада живота, али је заборавио да спомене ко ју је бацио. Уместо тога је говорио о наводним претњама нуклеарним оружјем које долазе од стране Русије и изразио је жаљење због тога што "ситуација око смањења нуклеарног оружја постаје све тежа".

Гувернер Хирошиме Хидехико Јузаки такође није нашао за сходно да спомене САД док је говорио о бомбардовању, али је упозорио да у историји није било оружја које је направљено, а није употребљено.

Заменик генералног секретара УН, високи представник за питања разоружања Изуми Накамицу такође није поменула земљу која је бацила атомску бомбу. Она је прочитала поруку на јапанском од генералног секретара УН Антонија Гутереша. Накамицу је алудирала на то да "неки људи и данас прете нуклеарним оружјем".

"Пре 79 година, 6. августа, овај град је уништила једна атомска бомба. Да се ​​страх од тог дана никада не понови, свет мора заједно да уложи различите напоре", прочитала је она.

Једино је коментатор на телевизији неколико минута пре почетка церемоније споменуо да су САД бациле нуклеарну бомбу на Хирошиму.