"Блумберг" отпустио новинарку због прерано објављене вести о размени заробљеника Русије и Запада

Бела кућа је унапред информисала поједине медије, међу којима је и "Блумберг", о детаљима размене, али са захтевом да се ништа не објављује док авион не слети у САД

Медијска агенција "Блумберг" је отпустила новинарку, а можда и више својих запослених, због кршења ембарга за вест о размени заробљеника између Русије и западних земаља, преноси "Вашингтон пост".

Наиме, Бела кућа је унапред информисала поједине медије, међу којима је и "Блумберг", о детаљима размене, али са захтевом да се ништа не објављује док авион не слети у САД.

Ипак, вест је објављена у четвртак у 7.41 по Вашингтонском времену (13.41 по средњоевропском), иако је агенција претходно јасно ставила до знања Белој кући да ће, као и други новинари који имају ову информацију, сачекати затворен брифинг званичника администрације заказан у 8.00 часова.

"Блумберг" је касније уредио објаву уз напомену да је нова верзија објављена, како би се истакло да Американци у том тренутку још увек нису били размењени.

Међутим, како је објавио "Њујорк магазин", "званичници и новинари су кипили од беса" јер је "Блумберг" превремено објавио материјал о размени Американаца Пола Вилана и Евана Гершковича.

Због тога је, након интерне уредничке истраге, управа агенције отпустила Џенифер Џејкобс, која је била једна од 30 новинара који су припремали вест о размени, а раније је радила и као репортер при Белој кући.

Како је Џенифер Џејкобс навела на Иксу, није сама радила на материјалу, већ заједно са уредницима, а коначну одлуку о времену објаве и наслову не доносе репортери.

"Радила сам рука под руку са уредницима. Ни у једном тренутку нисам урадила ништа за шта се знало да није у складу са ембаргом администрације или што је некога довело у опасност", написала је Џејкобсова.

"Вашингтон пост" наводи да постоји могућност да Џенифер Џејкобс није једина која је отпуштена због кршења ембарга.