Свет

Скот Ритер: Да ли Израел и САД желе рат у коме ће Русија стати на страну Ирана?

Некадашњи обавештајац указао је на све већу повезаност Русије и Ирана, те подсетио на речи Сергеја Лаврова да Русија неће заувек седети по страни
Скот Ритер: Да ли Израел и САД желе рат у коме ће Русија стати на страну Ирана?www.globallookpress.com © Pavel Kashaev

Сарадња Москве и Техерана у последње време је значајно ојачала, тако да ако Израел ипак одлучи да започне рат великих размера, мора да има у виду да ће Русија у њега ући на страни Ирана, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

"Руси су сишли с клупе и изашли на терен. Сада је само питање да ли ће Израел желети да игра такву игру?", додао је Ритер у емисији на Јутјубу "Џаџинг фридом".

Упитан за коментар изјава секретара Савета безбедности Русије Сергеја Шојгуа и његову посету Техерану као јасни знак да је Кремљ врло заинтересован за исход сукоба на Блиском истоку, Ритер је подсетио да су Русија и Иран потписали одбрамбени споразум, чији детаљи нису откривени.

"Русија и Иран данас сарађују на потпуно другачијем нивоу него прошле године, пре шест месеци, пре три месеца. Они су стратешки повезани. Две земље су потписале споразум који повезује Санкт Петербург с јужним иранским лукама, што им је обезбедило руту коју Сједињене Државе не могу да блокирају. Повезују их и индустријска и геополитичка сарадња, а Русија је уз то истакла да је стратешки савезник Ирана", прецизирао је Ритер.

Додао је да, имајући у виду све речено, Израел САД морају да поступе веома опрезно, јер би врло лако могло доћи до сукоба у којем ће Русија стати на страну Ирана. И то ће довести Русију у потенцијални сукоб не само с Израелом.

"Како је рекао Сергеј Лавров, Русија неће заувек седети по страни. Верујем да је Русија већ донела одлуку: они више нису по страни. Силазе с клупе и излазе на терен. Сада је само питање да ли ће Израел желети да игра такву игру?", закључио је Скот Ритер.

image