Харисова и званично "адут" демократа: Изабрала гувернера Минесоте за свог потпредседничког кандидата

Потпредседница Камала Харис донела је одлуку да гувернер Минесоте Тим Волц буде њен избор за место потпредседника

Актуелна потпредседница САД и кандидат за шефа државе Камала Харис изабрала је гувернера Минесоте Тима Волца за свог потпредседничког кандидата, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе.

"Потпредседница Камала Харис донела је одлуку у вези са својим потпредседником,
и четири блиске особе кажу да је гувернер Минесоте Тим Волц њен избор", наводи се.

"Њујорк тајмс" је претходно пренео да је Камала Харис званично номинована за председничког кандидата Демократске партије САД и да ју је подржала већина партијских делегата на виртуелној "прозивци".

Демократска странка је требало да предложи свог председничког кандидата на конвенцији која ће се одржати у Чикагу од 19. до 22. августа.

Међутим, Национални комитет је одлучио да одржи онлајн гласање за партијске делегате две недеље пре конвенције, почетком августа, како би избегао пропуштање рока за подношење докумената за стављање свог кандидата на гласање у Охају.

Према садашњем државном закону, они истичу 7. августа.

Гувернер Охаја недавно је потписао закон којим се рок продужава до почетка септембра, али документ неће ступити на снагу до 1. септембра, па се демократе надају да ће превременим гласањем избећи могуће правне проблеме.

Харисoвa није учествовалa на унутарстраначким изборима, који обично одређују гласове делегата.

До 21. јула водећи и практично неспорни кандидат Демократске странке био је актуелни председник САД Џозеф Бајден.

Као резултат посланичких избора и предизбора, који су завршени почетком јуна, успео је да обезбеди подршку скоро свих 3.900 делегата, али је 27. јуна наступио крајње неуспешно на својој првој дебати против републиканца Доналда Трампа.

Три недеље касније, под притиском чланова сопствене странке, Бајден је био приморан да повуче своју кандидатуру са избора.