Свет

Хамасов кандидат: Зашто је Камала Харис изабрала Волца уместо Јеврејина Шапира

Разлог због којег је Камала Харис изабрала Волца највероватније лежи у јеврејском пореклу гувернера Пенсилваније, Џоша Шапира
Хамасов кандидат: Зашто је Камала Харис изабрала Волца уместо Јеврејина Шапира© Tanjug/AP Photo/Adam Bettcher

Потпредседница САД и кандидат Демократске странке за председника Камала Харис потврдила је данас својим присталицама да је изабрала гувернера Минесоте Тима Волца (60) за свог кандидата за потпредседника на новембарским изборима.

Харис и Волц ће се у новембру суочити са републиканцима Доналдом Трампом и Џеј Ди Венсом.

Волц је први пут изабран за гувернера америчке државе Минесоте 2018. године, а затим је поново изабран на ту функцију 2022. Под његовим вођством, у Минесоти су последњих година усвојени закони о легализацији марихуане, заштити права на абортус и мере за контролу оружја, пренео је "Гардијан".

Пре него што је ступио на јавну функцију, Волц је био професор у Манкату у Минесоти и предавао географију средњошколцима. Такође је служио у Националној гарди 24 године, као артиљерац. Сада је шеф Асоцијације демократских гувернера и моћне страначке комисије за правила конвенције.

Разлог због којег је Камала Харис изабрала Волца највероватније лежи у јеврејском пореклу гувернера Пенсилваније Џоша Шапира, а у овом тренутку демократама је више него икад потребна подршка палестинских и арапских гласова.

"Свима се чинило да је Шапиро вероватнији избор, поготово јер демократама треба Пенсилванија, где је он гувернер. Али његов проблем је што је Јеврејин и подржава Израел, а демократе рачунају на арапске и посебно палестинске гласове, док јеврејски блок узимају здраво за готово. Тако да је онда Волц био безбеднија варијанта, да се 'симпатизери Хамаса' – како им тепају републиканци – не наљуте", каже за РТ Балкан дугогодишњи новинар РТ Америка и аутор емисије "Глас из Америке", Небојша Малић.

Волцов проблем је што је утралибералан, додаје Малић, па постоји "опасност" да може да мобилише републиканце да гласају за Трампа.

"Као гувернер, озаконио је абортус у било којем року, па чак и за малолетнике. А притом је владао Минесотом током пандемије ковида и нереда поводом смрти Џорџа Флојда. Награда му је била председавање Удружењем демократских гувернера и руководство страначком Комисијом за правилник, оне исте која је одлучила да се именовање Камале Харис за кандидата одигра виртуелном прозивком, пре конвенције", каже Малић.

Наш саговорник подсећа да је 2011, када је Шапиро био државни тужилац, 27-годишња Елен Гринберг пронађена мртва са 20 убодних рана (од којих десет отпозади). Тужилаштво је то прво прогласило убиством, па онда самоубиством.

О томе је написао на Иксу и амерички независни новинар Ли Фанг, рекавши да би гувернер Шапиро био политички много јачи избор за потпредседника демократа, али је сама могућност да је прикрио убиство као услугу свом пријатељу као измишљена за ТВ драму, коју нико не би ризиковао да хвали.

"Када је Врховни суд поново отворио случај прошле недеље, то му је запечатило судбину", пише Ли Фанг.

Према анкети "Њујорк тајмса" и колеџа Сијена, објављеној 25. јула, Трамп има предност са 48 одсто подршке бирача, док Харис има подршку од 46 одсто.

Резултат у седам тзв. колебљивих држава доноси превагу на председничким изборима – у Аризони, Невади, Северној Каролини, Џорџији у тзв. Појасу сунца, и пресудним – Мичигену, Пенсилванији и Висконсину из Појаса рђе, за које обе кампање, и демократска и републиканска, верују да је одлучујући.

Харисовој би у Мичигену могао помоћи и њен суздржанији став о рату Израела у Појасу Газе, будући да ова савезна држава има многобројно муслиманско становништво и јер је Бајден тамо изгубио подршку управо захваљујући својој беспоговорној подршци Израелу (добио је надимак Геноцидни Џо).

image