Свет

Лондон спрема удар на Маска: Могао би да буде приведен у британски парламент

Маск је данима коментарисао немире у Енглеској и критиковао британске политичаре због поступања према демонстрантима
Лондон спрема удар на Маска: Могао би да буде приведен у британски парламент© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Британски посланици могли би да позову на одговорност власника Икса Илона Маска због његове наводне улоге у немирима који су потресли Велику Британију током прошле недеље, као и због његових запаљивих коментара, пише "Политико".

Посланице лабуриста Чи Онвура и Дацн Батлер, које се боре за председавање парламентарним одбором за науку, иновације и технологију рекле су за "Политико" да ће притиснути власника Икса и друге технолошке руководиоце да одговоре на питања о улози друштвених мрежа усред растућих немира у Уједињеном Краљевству.

Маск је данима коментарисао немире у Енглеској и критиковао британске политичаре због поступања према демонстрантима. У недељу је чак упозорио да је "грађански рат неизбежан у Великој Британији", као и да је одговор полиције једностран.

Протести деснице проширили су у Великој Британији након убиства три девојчице у плесној школи у Саутпорту прошлог понедељка.

Икс се нашао на мети критика јер су се на тој друштвеној мрежи шириле дезинформације како је нападач тражилац азила који је тек стигао у Велику Британију. Такође, Икс је поново активирао налог истакнутог десничарског активисте Томија Робинсона који је суоснивач Енглеске одбрамбене лиге.

Обе посланице кажу да ће се залагати за већу транспарентност друштвене мреже Икс ако их колеге изаберу да предводе одбор за техничку контролу.

"Веома важне тачке су начини на који алгоритми платформи промовишу и појачавају дезинформације и ширење расне мржње и како се пословни модели платформи ослањају на то", рекла је Онвура.

Батлер пак каже да одбор мора да испита све власнике друштвених мрежа.

"Икс је веома моћна база и морамо да разумемо ту моћ и да се уверимо да се понаша одговорно", рекла је она и додала да је лично пријавила неколико увредљивих порука, али је као одговор добила да оне нису "достигле праг" како би биле уклоњене.

Све ово повећава изгледе за већи сукоб Маска и британског парламента.

Комитети Доњег дома имају моћ да шаљу по особе, папире и евиденцију, а могу у крајњој нужди да издају формални позив да присуствују али само људи који су тренутно у Великој Британији.

Противљење наредби одбора може да доведе до непоштовања парламента. Технолошки руководиоци у иностранству формално могу да се ослободе од присуства пред одбором, упркос потенцијалном удару на њихову репутацију.

Пример је позив оснивачу Марка Закерберга у парламентарну комисију у оквиру истраге покренуте након скандала због Кембриџ аналитике, али је он одбио да се појави.

Комитет је чак запретио да ће издати званични позив када Закерберг следећи пут уђе у Велику Британију.

Актуелни британски премијер је Маскове коментаре оценио као жалосне и рекао да компаније друштвених мрежа имају моралну одговорност да сузе садржај који подстиче мржњу.

image