Уместо извињења, градоначелница Париза псује: "Је*** крајњу десницу"

Идалго је у интервјуу за Монд уместо да појасни како се десило да церемонија отварања Олимпијских игара буде тако бизарна, изрекла низ псовки на рачун критичара

Градоначелница Париза Ан Идалго дала је нов интервју у којем је коментарисала бурне реакције на церемонију отварања Олимпијских игара.

"Је*** реакционаре, је*** ову крајњу десницу, је*** све који би хтели да нас увуку у рат против свих", рекла је она у интервјуу за Монд користећи псовку на енглеском језику.

Гнев због четворочасовне церемоније махом је био усмерен на део са групом плесача и "дрег краљица" који је подсећао на "Тајну вечеру" Леонарда Да Винчија, што су организатори накнадно демантовали.

Премијер Мађарске Виктор Орбан и бивши председник САД Доналд Трамп критиковали су церемонију оценивши да је била неукусна и богохуљење.

Ипак, Идалго каже да је поносна на који начин је церемонија представила Париз у свету.

"Париз је град свих слобода, град уточишта за ЛГБТ+ особе, град у којем људи живе заједно", рекла је она.

Церемонију је описала као невероватно успешну, као и да нуди наду у тренутку налета крајње деснице у Француској и Европи.

Лидерка социјалиста, која је градоначелница Париза од 2014, искористила је интервју да одговори на критике и негативно расположење Француза.

"Постоји и дивљење према овом невероватном граду који мало људи разуме, а истовремено и оркестрирана мржња према Паризу", тврди она.

Ипак, Идагло је под критикама због залагања за зеленију урбану политику, док је план града да очисти реку Сену за време Олимпијских игара наишао на подсмех.

Скупо чишћење реке није дало резултате, а јаке кише које су погодиле Париз утицале су на квалитет воде. На последњем од три триатлона на париској реци квалитет воде је био на граници.

Спортисти су се након трке жалили како је пливање у реци био одвратно.