Палестина спремна за преговоре о коначном статусу са Израелом

Претње Ирана и Хезболаха Израелу због прошлонедељних атентата на команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту и ​​Ханијеа у Техерану само су повећале одлучност САД да финализују споразум

Палестина је спремна за преговоре о коначном статусу са Израелом у оквиру мировне конференције, рекао је палестински председник Махмуд Абас у интервјуу за "РИА Новости".

"Држава Палестина је направила политичку визију и припремила мапу пута коју је одобрила група од шест арапских држава и која је дата на разматрање Сједињеним Државама, Европској унији и чланицама Савета безбедности УН као свеобухватно политичко решење које предвиђа крај израелског присуства у појасу Газе", рекао је Абас.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да лидер Хамаса Јахја Синвар има коначну реч о томе да ли ће та група прихватити споразум о таоцима и прекиду ватре.

"Као што је то случај већ неко време, све је на њему (Синвару). Преговори су достигли завршну фазу и верујемо да би прича требало да се заврши врло брзо", рекао је Блинкен на конференцији за медије у Мериленду, непосредно након што је Хамас одлучио да ће Синвар заменити убијеног политичког лидера Исмаила Ханијеа, преноси Џерузалем пост.

У питању је предлог о примирју у три фазе којим би се ослободило 115 талаца у Гази у замену за ослобађање палестинских затвореника и терориста из израелских затвора.

У првој фази било би ослобођено од 18 до 32 таоца и та фаза би трајала шест недеља, док обе стране преговарају о питању трајног прекида ватре у Гази.

Како наводи поменути лист, Сједињене Америчке Државе се надају да ће прекид ватре такође окончати и сукоб између израелске војске и групе Хезболах дуж северне границе Израела.

Претње Ирана и Хезболаха Израелу због прошлонедељних атентата на команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту и ​​Ханијеа у Техерану само су повећале одлучност САД да финализују споразум.

"Кључно је да све стране раде на финализацији споразума, и то што је пре могуће", рекао је Блинкен, напомињући да је амерички председник Џо Бајден разговарао са катарским емиром Тамимом бин Хамадом Ал Танијем и египатским председником Фатахом Ел-Сисијем, лидерима земаља који су били главни посредници за споразум.

Блинкен је рекао да је сада тренутак да све укључене стране финализују споразум и да не би требало да буде никаквих кашњења.

Амерички секретар такође је упозорио на то да напади одмазде Ирана и Хезболаха имају потенцијал да поремете закључивање споразума о прекиду ватре.