Свет

Како се Орбан умешао у америчке изборе: Копља се ломе око мађарског лидера

У анализи кандидата за потпредседнике САД, "Политико" се дотакао мађарског премијера
Како се Орбан умешао у америчке изборе: Копља се ломе око мађарског лидера© Tanjug/AP Photo/Alexandru Dobre

Двојица кандидата за америчког потпредседника, демократа Тим Валц и републиканац Џеј Ди Венс имају мало тога заједничког. Контраст у њиховим политичким погледима може се видети у њиховом односу ка мађарском лидеру Виктору Орбану.

У недавном интервјуу за Фокс њуз, кандидат Камале Харис за потпредседника рекао да Орбан није демократски лидер.

"Спољна политика која поштује наше савезе, а не пристајање на диктаторе попут Путина и Орбана, пут је којим би требало ићи", рекао је Валц 23. јула.

Актуелни гувернер Минесоте отишао је и корак даље од америчког председника Џозефа Бајдена који је казао да Орбан тражи диктатуру, јер Орбан мисли да демократија не функционише.

Бајденов коментар изазвао је негодовање у мађарској влади, која је успоставила боље односе са републиканцима, пре свега њиховим кандидатом за потпредседника.

Венс, који је 15. јула представљен као Трампов кандидат, похвално је говорио о Орбану по многим питањима, од високог образовања до социјалне политике.

"Шта урадити у Одељењу за образовање? Оно што је Орбан урадио у Мађарској, у суштини не смете више да предајете критичку теорију расе, критичку родну теорију", рекао је Венс.

"Политико" подсећа да је Венс бранио блиске везе Орбана са Пекингом.

"Зашто се Виктор Орбан приближава Кини? Делимично зато што америчко руководство не доноси паметне одлуке", рекао је Венс.

Мађарски премијер био је једини страни лидер поред Ким Џонг Уна којег је Трамп споменуо у свом говору о прихватању номинације на Републиканској националној конвенцији.

"Мађарска је јака земља. Води је веома моћан, чврст вођа. Он је тврд момак, штампа га не воли јер је тврд. Виктор Орбан, премијер Мађарске, веома тежак човек", рекао је Трамп у свом говору.

Све своје наде мађарски лидер је ставио на победу републиканаца на председничким изборима у новембру. "Трамп је на вратима", рекао је Орбан крајем јула, а чак тврди да су његови саветници кренули са писањем програма тима Доналда Трампа.

image