Свет

И хладњача са говедином боља од фронта: Ухваћена група Украјинаца која је бежала од регрутације

Двојица странаца су покушала да прокријумчаре 16 особа из земље у камиону који је кренуо за Молдавију, кажу званичници
И хладњача са говедином боља од фронта: Ухваћена група Украјинаца која је бежала од регрутације© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Група од 16 украјинских бегунаца, као и двојица странаца који су сада оптужени за шверц, ухваћени су док су покушавали да напусте земљу у хладњачи, саопштила је полиција у Одеси.

Војно способни мушкарци су пронађени како се крију у камиону иза гомиле говедине. Камион за месо ишао је ка Молдавији и њиме су управљала двојица странаца, саопштила је полиција, не наводећи националност осумњичених за кријумчарење.

Како се наводи у саопштењу, сваки од потенцијалних дезертера платио је шверцерима између 6.000 и 8.000 долара за пут. Кријумчари су им, наводно, обећали да ће њихова документа прописно печатирати као да су легално ушли у Молдавију и за то наплатили додатних 2.000 евра.

Кријумчари се сада суочавају са оптужбама за илегалну трговину људима преко границе. Ако буду проглашени кривима, могли би да буду осуђени на седам до девет година затвора, с обзиром да су деловали као организована група и примали новац за своје услуге.

Последњих месеци све више Украјинаца покушава да напусти земљу. Процењује се да преко 100 војно способних мушкараца свакодневно покушава да напусти земљу, рекао је шеф одељења граничне службе Игор Матвијчук још у јуну, инсистирајући да већина бегунаца буде ухваћена.

Медијски извештаји, међутим, сугеришу да је та цифра најмање три пута већа, при чему је значајан број оних који желе да напусте Украјину заправо успео у свом подухвату.

Кампања мобилизације, која у Украјини траје од почетка сукоба, постала је све интензивнија и насилнија са губицима на терену. У априлу је усвојен контроверзни закон о мобилизацији којим је старосна граница за регрутацију смањена са 27 на 25 година и уведене строже казне за избегавање регрутације.

Током протеклих неколико месеци, више украјинских јавних личности и званичника је сугерисало да би старосна граница за регрутовање требало још више да се снизи.

image