Америка пребацила борбене авионе: Појачава војну базу на Блиском истоку

Не зна се колико дуго ће авиони остати у бази, све зависи од тога шта ће се десити у наредних неколико дана

Сједињене Америчке Државе пребациле су десетак борбених авиона "Ф/А-18" у војну базу на Блиском истоку, како би помогле у одбрани Израела од могућих напада Ирана.

"'Ф/А-18' и осматрачки авион 'Е-2Д Хокај' (Хаwкеyе) полетели су са носача (авиона "Теодор Рузвелт") у Оманском заливу и стигли јуче у непознату базу", рекао је један амерички званичник који је говорио под условом анонимности, пише "Индепендент".

Амерички министар одбране Лојд Остин наредио је појачано војно присуство у региону због забринутости од ескалације сукоба на Блиском истоку након прошлонедељних убистава високог команданта Хезболаха у Либану Фуада Шукра и политичког лидера Хамаса у Ирану, Исмаила Ханијеа. Обе групе подржавају Иран.

Званичник је такође рекао да се очекује да ће десетак авиона Ф-22 стићи наредних дана на Блиски исток.

Према његовим речима, не зна се колико дуго ће авиони остати у бази, све зависи од тога шта ће се десити у наредних неколико дана.

Премештај трупа долази пошто су амерички званичници објавили више детаља о ракетном нападу у којем је јуче погођена војна база у Ираку, при чему је повређено америчко особље.

Званичници су рекли да је пет особа било повређено у том нападу и да се тренутно налазе на лечењу у ваздушној бази ал-Асад, али да су у стабилном стању.