Британска полиција спремила 6.000 полицајаца за нереде; Градоначелник: Насиље нећемо толерисати

Већ је ухапшено више од 400 људи због нереда који су захватили Британију

Британска полиција саопштила је данас да је 6.000 полицајаца спремно за нереде које је путем извора открила да се спремају на 30 локација, а грађанима се обратио и градоначелник Лондона Садик Кан.

Већ је ухапшено више од 400 људи због нереда који су захватили Британију, а који су избили након трагедије у Саутпорту, где су прошле недеље у нападу ножем убјене три девојчице, а наредних дана очекује се још више хапшења, пише британски "Телеграф".

Кан је на платформи Икс поручио да насиље и нереди неће бити толерисани.

"Нереди, расизам и насиље које смо могли да видимо протекле недеље широм земље заиста су шокантни. Свестан сам извештаја десничарских група како ће напасти одређене локације у Лондону и оно што могу да кажем јесте да: уколико прекшиш закон, сносићеш последице", написао је Кан на Иксу.

Напоменуо је да насиље и нереди на улицама Лондона неће бити толерисани.

Он је рекао да полиција ради са званичницима општина и шефовима локалних организација како би заштитили локације које би потенцијално могле да буду на удару.

"Знам да су сцене насиља уплашиле муслимане и националне мањине, тако да молим своје суграђане да покажу да је наша врлина брига и саосећајност", рекао је градоначелник Лондона.

Говорећи синоћ из Даунинг стрита, премијер Кир Стармер рекао је да очекује да се казне они који су учествовали у немирима.

Протестни скупови широм Енглеске одржавају се након што су у нападу ножем 29. јула убијене три девојчице у плесном студију у Саутпорту, а осморо деце повређено, од којих је петоро у критичном стању.