Свет

Поглед с друге стране: Зашто се Украјина троши на бесмислени упад у Русију док јој се фронт урушава

Украјинским снагама очајнички недостаје људи
Поглед с друге стране: Зашто се Украјина троши на бесмислени упад у Русију док јој се фронт урушаваGetty © Libkos / Contributor

Украјинска Легија "Слобода Русији" (део злогласне украјинске Међународне легије), коју наводно чине проукрајински руски неонацисти, упала је ове седмице на територију Русије у америчким оклопним возилима "страјкер".

Упад је био је "срамно траћење вредних војних ресурса" Украјине, оцењује "Форбсов" војни аналитичар Дејвид Екс.

Уместо да помогну украјинским снагама које су покушавале да одрже линију и сачувају (без успеха) Њујорк, упориште на истоку Украјине, легионари су протраћили време, људе, муницију на хватање неколико заробљеника и обарање хеликоптера у Суџи код Теткина, граду који је Кијев већ "отписао".

У међувремену, ламентира аутор "Форбса", руске снаге су бомбардовале положаје Легије у граду, уништиле пар оклопних возила и продужиле даље.

Нејасно је ко је одобрио напад на Суџу и који су били њихови циљеви, пише иначе врло проукрајински оријентисани Екс. Легија одговара украјинској обавештајној управи у Кијеву, али је, додаје он, могуће да има простора за планирање операција и да су њихови циљеви били "политички" - добијање поена "инвазијом" на Русију.

"Јасно је да ко год да је дао зелено светло за напад није схватио најхитнији проблем Украјине: недостатак добро обучене пешадије", наводи аутор "Форбса" и додаје да је то последица одлагања усвајања (контроверзног) закона о мобилизацији.

"Доношење украјинског закона о мобилизацији је значајно одложено, а мобилизација мушкараца је била недовољна", написао је Јони Аскола, фински аналитичар.

"Украјина је могла раније да ојача своју позицију на линијама фронта, смањујући територијалне губитке мобилизацијом више трупа", додао је Аскола. "Поред тога, постоји недостатак пешадије у многим јединицама, а Украјини недостају јединице на фронту и у резерви".

У том контексту, закључује аутор текста у "Форбсу", "неопростиво је да било који украјински командант протраћи животе на упад који, у најбољем случају, има само пролазну пропагандну вредност. Тих неколико стотина легионара би требало да буду у одбрани на истоку уместо што иду у авантуре на северу".

image