"Вашингтон пост": Израел је одмах после напада обавестио САД да је у Техерану убио шефа Хамаса

Бела кућа је одговорила са "изненађењем и гневом" на вест о убиству Исмаила Ханијеа, рекли су извори "Вашингтон посту"

Израел је обавестио САД да је одговоран за убиство политичког шефа Хамаса Исмаила Ханијеа одмах након напада, рекли су извори "Вашингтон посту".

Ханије, који је био главни преговарач палестинске оружане групе у индиректним преговорима о прекиду ватре са израелском делегацијом, убијен је у Техерану прошле недеље, неколико сати након што је присуствовао инаугурацији новог иранског председника Масуда Пезешкијана. Инцидент је додатно повећао тензије у региону пошто је Иран обећао да ће "оштро казнити" Израел.

Званичници Беле куће "реаговали су са изненађењем и гневом" када су сазнали за убиство шефа Хамаса, рекли су за "Вашингтон пост" људи блиски администрацији америчког председника Џозефа Бајдена.

Према изворима, Вашингтон верује да је потез израелских власти "неуспех" у напорима које предводе САД да се постигне прекид ватре у Гази, где се борбе настављају од упада Хамаса у Израел 7. октобра.

Јавно, влада израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа није ни потврдила ни негирала одговорност за Ханијево убиство.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен инсистирао је да Вашингтон "није био свестан нити умешан" у убиство, упркос томе што је Израел најближи савезник САД на Блиском истоку.

Извори листа наводе да је убиство политичког лидера Хамаса унело нове тензије у односу САД и Израела. Израелски званичник је наводно описао телефонски разговор између Бајдена и Нетанјахуа који се догодио убрзо након Ханијевог убиства као "напет".

Неколико званичника администрације је такође рекло да многи у Белој кући сада виде Нетанјахуа, а не Иран, као "главну дивљу карту у сузбијању ширег регионалног пожара".

Убиство Ханијеа се догодило дан након што је Израел потврдио да је "елиминисао" вишег команданта Хезболаха Фуада Шукра у ваздушном нападу на главни град Либана, Бејрут. Пре тога, јеврејска држава је напала јеменску луку Ходејда коју контролишу Хути, убивши најмање 14 људи и ранивши скоро 100.

Међутим, тренутно нема знакова да је Бајден спреман да изврши било какав значајан притисак на Израел да обузда своје акције, објавио је "Вашингтон пост", позивајући се на изворе.

Уместо тога, САД су послале додатне снаге, укључујући ескадрилу авиона Ф-22 и поморске разараче, у регион како би помогле Израелу да се одбрани од могуће иранске одмазде.