Обећање лудом радовање: Нема пара, подбацила и чешка иницијатива за наоружавање Украјине

Кијев уместо 800.000 граната добио само 45.000

Праг мора да смањи своје амбиције у вези с помоћи Украјини у виду муниције – ем је знатно скупље него што је очекивао, ем наилази на бројне препреке, констатује швајцарски лист "Ноје цирихер цајтунг".

Наиме, иако је председник Чешке, земље са значајном индустријом наоружања, Петр Павел у фебруару обећао Украјинцима 800.000 граната, а због преоптерећености европских производних капацитета осмислио иницијативу која подразумева куповину граната ван Европске уније којој се придружило 18 држава, Кијев је у јуну добио само 45.000 граната.

Финансијски проблеми чешке иницијативе

Најочигледнији проблем с којим се сусрела чешка иницијатива за наоружавање Украјине је недостатак новца – не само што нису све државе уплатиле средства, док су највеликодушније биле Немачка, Холандија и Белгија, већ је муниција је драстично поскупела на светском тржишту услед повећане потражње.

Некадашњи заменик министра одбране Томаш Копечни, један од покретача поменуте иницијативе, појаснио је да обећаних 800.000 граната сада кошта дупло више од првобитно процењених милијарду и по евра. Цене на међународном тржишту су учетворостручене од 2022. године.

Рат с Русијом и на тржишту оружја

Према речима председника Павела, то што је јавно говорио о набавци утицало је на пораст конкуренције на тржишту. Москва је тако добила прилику да предузме контрамере у земљама које снабдевају обе зараћене стране. Према медијским написима, гранате долазе првенствено из Јужне Африке, Јужне Кореје и Турске.

Како Копечни каже, набавка често функционише по принципу – ко први плати аванс има шансу да осигура гранате. "Ако ниси довољно брз, док се вратиш, Руси су већ покупили муницију", додаје он.

Зато ће, према оцени чешке владе, до краја године Украјини бити испоручен само део граната калибра 155 мм, али не и оне најављене од 122 мм које се користе у наоружању совјетске производње, што је пак за Украјинце важније од граната које су компатибилне само с оружјем из НАТО земаља.

Портал истиче и да није скроз јасно шта се све дешава јер Праг објављује контрадикторне информације – неопходно је више транспарентности у вези с процесом и онима који профитирају од трговине оружјем.

Муниција за Украјину лошег квалитета

Трка за муницијом између Истока и Запада омогућила је и произвођачима да продају робу лошег квалитета. Око пола муниције купљене у Африци и Азији је лошег квалитета, то јест мора да се "доради". Председник Словачке Петер Пелегрини, где је на власти политичка гарнитура скептична на тему подршке Украјини, али која учествује у чешкој иницијативи, рекао је да ће се муниција коју купује Чешка "прерађивати" у фабрикама његове земље.

Док остаје непознато колико ће тзв. Павелових граната стићи у Украјину до краја године, Праг продубљује директну сарадњу с Кијевом: две државе су средином јула закључиле нови безбедносни споразум, а две чешке компаније потписале су споразуме за производњу муниције и пушака у Украјини, гарантујући тако својој индустрији оружја уносне уговоре.