Трамп: Напунићу стратешке резерве нафте ако освојим нови мандат у Белој кући

Републикански председнички кандидат је рекао да САД наводно морају да траже нафту од Венецуеле уместо да развијају своју индустрију нафте и гаса

Републикански председнички кандидат и бивши председник САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће напунити америчке стратешке резерве нафте ако буде освојио још један мандат у Белој кући у новембру.

"Пунио сам (резерве) на нивоима које никада раније нису видели. Морамо одмах да попунимо стратешке резерве", рекао је он у интервјуу за "Фокс њуз".

Он је додао да САД наводно морају да траже нафту од Венецуеле уместо да развијају своју индустрију нафте и гаса.

Претходно је, упркос оштрим критикама изборних резултата у Венецуели, Бела кућа крајем јула саопштила да не намеравају да пониште дозволе за производњу нафте издате америчким компанијама у овој јужноамеричкој земљи.

"Били смо енергетски независни пре четири године, а сада тражимо нафту из Венецуеле, иако немају ни нафту, они имају битумен, а битумен треба прерадити", рекао је Трамп у интервјуу.

Поред нафте, САД обнављају дозволу за извоз и реекспорт течног нафтног гаса у Венецуелу сваке године од 2022. године, упркос санкцијама које је Вашингтон увео Каракасу .

Администрација актуелног председника Џозефа Бајдена овог лета повећала је куповину сирове нафте да би попунила стратешке резерве након историјске продаје из залиха 2022. године, после почетка сукоба у Украјини, подсећа Ројтерс.