Свет

Некоме фронт, некоме луксузно имање: Зеленски купио вилу у Италији од Стинга

Причи о италијанској вили претходили су написи о хотелу Зеленског на Кипру
Некоме фронт, некоме луксузно имање: Зеленски купио вилу у Италији од СтингаGetty © Photo by Carl Court

Енглески музичар Стинг (Гордон Самнер) продао је своје луксузно винско имање Тенута ил Палагио у Тоскани породици Владимира Зеленског за 75 милиона евра, преноси портал "Датабејс Италија", који је тврдњу поткрепио фотографијама докумената из катастра.

Стинг и његова супруга су још 1997. године купили трошну вилу из 16. века, након чега су је обновили, као и цело имање.

"Према званичним документима из италијанског катастра, у јуну 2024. Гордон Самнер је продао своје имање у Тоскани. Нови власник Тенута ил Палагио је италијанска компанија 'Сан Томасо СРЛ'", наведено је у чланку, а потом прецизирано да је ова фирма регистрована у Италији, али да су њени власници "држављани Украјине Владимир Зеленски и његова супруга Елена Зеленска".

Портал додаје да се компанија "Сан Томасо СРЛ" налази на списку имовине Владимира Зеленског, а у медијима је повезана с њим 2019. године, када је био кандидат за председника Украјине, а није пријавио да поседује вилу у италијанском месту Форте деи Марми на обали Лигуријског мора.

Почетком јуна кипарске власти су саопштиле да проверавају информације да Владимир Зеленски поседује хотел на северном делу острва – на територији самопроглашене Турске Републике Северни Кипар.

О томе да је Зеленски купио хотел у лучком граду Керинеја првобитно је писао турски портал "Одатв" –  зграда припада компанији регистрованој у Белизеу "Филм херитиџ", која је пак у власништву Зеленског.

Ове информације налазе се и у тзв. Пандориним папирима, процурилим документима која је прикупио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) а која су открила сакривена богатства, избегавање плаћања пореза, али и прање новца што се приписује многим моћним и богатим људима на свету.

Иначе, на турском порталу чланак о хотелу Зеленског објављен је 1. јуна, али већ од 4. јуна страница више није била доступна.

image