Свет

Амерички војни стручњак: Ф-16 су политички гест, неће променити ток сукоба

Главна улога Ф-16 биће да вреба у западној Украјини, далеко од линије фронта - далеко од супериорне руске ПВО и много напреднијег ваздухопловства, сматра Слебода
Амерички војни стручњак: Ф-16 су политички гест, неће променити ток сукобаGetty © Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu

Пребацивање ловаца Ф-16 у Украјину је демонстративан корак који неће утицати на ток битака, рекао је амерички војни експерт Марк Слебода у интервјуу за новинарку Рејчел Блевинс.

"Упркос свим невољама и трошковима, ови Ф-16 су више политички гест него истински озбиљан војни 'вундервафен' (чудотворно оружје) који ће променити ток сукоба. Вероватно су зато многи на то реаговали прилично слабо, док Зеленски чини све у својој моћи да пажњу света врати на себе", изјавио је он.

Према речима експерта, Оружане снаге Украјине ће бити изузетно опрезне када је у питању употреба Ф-16, пошто постоји огроман ризик да авиони буду уништени дејством моћне ПВО руских трупа.

"Много пута смо чули званичнике који су говорили да Ф-16 неће променити ток сукоба. Они неће променити статус кво на бојном пољу, где руска војска сада напредује. Главна улога Ф-16 биће да вреба у западној Украјини, далеко од линије фронта - далеко од супериорне руске ПВО и много напреднијег ваздухопловства", закључио је Слебода.

Подсећања ради, 31. јула "Блумберг" је објавио вест да је у Украјину стигао мали број авиона Ф-16, а ово је 4. августа потврдио и лидер кијевског режима Владимир Зеленски.

image