Стејт департмент о нападу на Курску област: Акције украјинске војске су у складу са нашим приступом

Портпарол америчког Министарства спољних пословаје одбио да одговори на питање да ли је америчко оружје коришћено током напада украјинске војске у Курској област, наводећи да је то питање за Пентагон

Сједињене Америчке Државе су у контакту са Украјином у вези са упадом украјинских оружаних снага у Курско област, али њихове акције на руској територији сматрају сувереном одлуком Кијева, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"У контакту смо са Украјинцима у вези са операцијом коју су спроводили преко границе. Међутим, у крајњој линији они сами донесе одлуке о томе како да спроводе операције", рекао је Милер.

Истовремено, он је одбио да одговори на питање да ли је америчко оружје коришћено током напада украјинске војске у Курској област, наводећи да је то питање за Пентагон.

Такође, представник Стејт департмента је јасно ставио до знања да Кијев није унапред обавестио Вашингтон о својој намери да започне војне операције на територији Руске Федерације, али и да САД не сматрају такав развој догађаја као нешто необично.

"Чињеница да нас Украјина није унапред обавестила о тактици коју намерава да примени није неуобичајена", рекао је Милер.

Према речима портпарола америчког Министарства спољних послова, акције украјинских оружаних снага у Курској области не крше ограничења САД везана за употребу америчког наоружања испорученог Кијеву.

"Акције које су предузели данас су у складу са нашим приступом", рекао је Милер и додао да се ништа није променило када су у питању ограничења за употребу америчког наоружања.