Свет

Отказан концерт Тејлор Свифт у Бечу због терористичког напада: Осумњичени присталице Исламске државе

Аустријска полиција ухапсила је две особе због сумње да су планирале терористички напад на, како је речено, великим догађајима у Бечу
Отказан концерт Тејлор Свифт у Бечу због терористичког напада: Осумњичени присталице Исламске државеGetty © Thomas Niedermueller/TAS24/

Аустријска полиција спречила је планирани терористички напад на концерту америчке певачице Тејлор Свифт у Бечу, и ухапсила двојицу осумњичених, од којих је један аустријски држављанин пореклом из Северне Македонија.

Организатори су навели да су због претњи по безбедност, отказали све њене концерте, који је требало да се одрже у данас, сутра и у суботу.

Аустријска полиција ухапсила је две особе због сумње да су планирале терористички напад на, како је речено, великим догађајима у Бечу.

Један од осумњичених, 19-огодишњи држављанин Аустрије, за којег је полиција навела да је пореклом из Северне Македоније, ухапшен је у Терницу, а други, такође аустријски држављанин, стар 18 година, у Бечу.

Директор за јавну безбедност Франц Руф пренео је да су власти ушле у траг припремним акцијама за могући напад, као и да је 19-огодишњак био фокусиран на концерте Тејлор Свифт у Бечу.

Он је указао да је ухапшени присталица Исламске државе, који се радикализовао преко интернета.

Приликом хапшења код  осумњичених су пронађене хемијске супстанце.

Полиција је навела да је истрага у току и да не могу да прецизирају да ли постоје саучесници, док аустријски лист "Хојте" тврди да се још три осумњичена налазе у бекству и да се за њима трага.

Руф је изјавио и да се на концертима Тејлор Свифт очекивало око 65.000 људи, као и велики број испред стадиона на којем је требало да наступа.

Аустријски канцелар Карл Нехамер истакао је да је ситуација била веома озбиљна и да је захваљујући интензивној сарадњи полиције и нове Обавештајне службе са страним службама благовремено откривена опасност и спречена трагедија.

Он је захвалио полицији и рекао да је важно деловати одлучно и заједничким снагама борити се против екстремистичког исламизма.

Иначе, ово није први пут да је особа пореклом из Северне Македоније планирало терористичке нападе у Бечу, наводи "Косово онлајн".

Аустријски држављанин, чији родитељи вуку албанске корене из Северне Македоније, Кујтим Фејзулај извршио је терористички напад у Бечу 2. новембра 2020. године. Тада је убио четири, а ранио 23 особе.

Симпатизера Исламске државе полиција је успела да убије током његовог крвавог пира у центру Беча, а пре пар месеци осуђено је више лица која су му помагала или знала за његове намере.

image