ЕУ и Француска удариле на Израел: Намерно изгладњавање цивила ратни злочин

ЕУ је навела да очекује да ће се израелска влада "недвосмислено дистанцирати" од речи изралеског министра Безалела Смотрича

Европска унија и Француска осудиле су израелског министра због сугестије да би било "оправдано и морално" изгладњивати два милиона становника Појаса Газе како би ослободили десетине заробљених талаца на палестинској територији.

"Нико на свету нам неће дозволити да изгладњујемо два милиона људи, иако би то могло бити оправдано и морално да бисмо ослободили таоце", рекао је израелски министар финансија Безалел Смотрич на конференцији раније ове недеље.

Смотричева изјава изазвала је негодовање међународне заједнице и Европска унија је саопштила да је намерно изгладњавање цивила "ратни злочин".

"То још једном показује његов презир према међународном праву и основним принципима човечности", наводи се у саопштењу ЕУ.

ЕУ је навела да очекује да ће се израелска влада "недвосмислено дистанцирати" од речи Смотрича и позвала да се омогући достављање хуманитарне помоћи становницима Појаса Газе, укључујући стотине хиљада деце.

ЕУ је поново позвала на "тренутни прекид ватре" како би се обезбедило ослобађање свих талаца и повећала расподела помоћи широм Појаса Газе.

Француска је такође критиковала Смотрича, изражавајући "дубоку ужаснутост због скандалозних изјава".

Пружање хуманитарне помоћи народу Појаса Газе је за Израел "обавеза према међународном хуманитарном праву" јер контролише сав приступ тој територији, додаје се у француском саопштењу.

Израел се суочава са све већим критикама од хуманитарних организација и међународних тела због ограничавања хране за опкољени Појас Газе.

У саопштењу Уједињених нација, позивајући се на независне стручњаке, наведено је прошлог месеца да је глад захватила читав тај регион.

Бројни експерти су оптужили Израел за вођење "намерног и циљаног рата глађу", који су назвали "обликом геноцидног насиља".