Свет

Један од водећих светских зоолога осуђен због сексуалног злостављања паса

Британски стручњак за крокодиле изјаснио се кривим по 56 тачака оптужнице које се тичу бестијалности и окрутности према животињама, а велики део детаља о његовим злочинима су толико узнемирујући и "гротескни", да је судија упозоравао присутне да напусте судницу
Један од водећих светских зоолога осуђен због сексуалног злостављања пасаGetty © Conrad Williams, Jr./Newsday RM

Познати британски стручњак за крокодиле Адам Бритон осуђен је у Аустралији на 10 година и пет месеци затвора, након што је признао да је сексуално злостављао десетине паса, у случају који је ужаснуо нацију. Њему је пресудом, такође, забрањено да поседује било какве сисаре до краја живота, објавио је Би-Би-Си.

Један од водећих светских зоолога, који је радио на продукцијама Би-Би-Си и "Национална географија", изјаснио се кривим по 56 тачака оптужнице које се тичу бестијалности и окрутности према животињама.

Он је признао и четири тачке оптужнице које му стављају на терет да је приступао садржајима о злостављању деце.

На Врховном суду Северне територије могло се чути како је овај 53-годишњак снимао себе како мучи животиње док скоро све нису умрле, а затим је снимке поделио на друштвеним мрежама под псеудонимима.

Његово злостављање остало је непримећено годинама, све док у једном од његових снимака није пронађен траг.

Бритон је ухапшен у априлу 2022. године, а након претреса његовог сеоског имања су пронађени и материјали о злостављању деце на његовом лаптопу.

Велики део детаља о Бритоновим злочинима су превише узнемирујући да би били објављени, и толико "гротескни", да је судија Мајкл Грант у више наврата упозоравао присутне да могу да изазову шок, и да је најбоље да напусте судницу. 

"Ваша изопаченост је ван људског поимања" рекао је судија Мајкл Грант Бритону, објавио је аустралијски АП.

Укључујући време које је провео у затвору, Бритон би имао право да поднесе захтев за пуштање на условну слободу у септембру 2028. године.

Бритонов адвокат је тврдио да је његово понашање изазвана ретким поремећајем који изазива интензивне, атипичне сексуалне интересе.

На суду је прочитано и писмо Бритона, који се извинио за своје "понижавајуће злочине".

"Дубоко жалим због бола и трауме које сам нанео недужним животињама, а самим тим и мојој породици, пријатељима и члановима заједнице", наводи овај монструм и додаје да његова породица није била свесна нити умешана на било који начин.

"Тражићу дуготрајно лечење и наћи ћу пут ка искупљењу", наводи се у писму стручњака за крокодиле.

Годинама злостављао животиње

Размене са "истомишљеницима " у тајним онлајн чет собама детаљно говоре о томе како је Бритон почео да злоставља коње са 13 година.

"Као дете сам се садистички понашао према животињама, али сам то потискивао. Последњих неколико година поново се вратило, а сада не могу да престанем. Не желим", написао је у једној од порука које су достављене суду.

Најмање деценију, Бритон је искориштавао властите љубимце и манипулисао друге власнике паса да му дају њихове.

"Моји властити пси су породица и ту имам ограничења. Ја само јако повређујем друге псе. Нисам за њих везан, они су играчке, јасно и једноставно", објаснио је у једном чету на Телеграму.

Према судским документима у које је увид имао Би-Би-Си, Бритон је малтретирао најмање 42 пса, и убио њих 39.

У документима се налазе детаљи само злочина које је починио 18 месеци пре хапшења, али, упркос томе, описани су на више од 90 страна, наводи британски јавни сервис.

Користећи онлајн платформу, Бритон је налазио људе који су често невољно давали своје љубимце због путовања или радних обавеза.

С њима би преговарао да преузме старатељство над животињама, а ако би тражили да сазнају нешто о томе како живе њихове некадашњи љубимци, он би их лагао и слао им старе слике, док би у стварности злостављао животиње у транспортном контејнеру на свом имању, опремљеном опремом за снимање, који је звао "соба за мучење", након чега би делио снимке својих злочина на интернету, под псеудонимима.

Упитан како је успева да се отараси псећих остатака, Бритон, који је делио имање у предграђу Дарвина са осам крокодила, рекао је да је неким остацима хранио друге животиње.

Он је ухваћен након што је поставио на интернет снимак у којем мучи најмање осам паса, а сви сем једног су били штенад, који је прослеђен анонимно полицији Северне територије.

Бритон се трудио да избегне да идентификује себе или своју локацију у својим видео-снимцима, али на овом се у позадини могао видети светло-наранџасти поводац за псе из града Дарвина, што је довело до његовог хапшења у априлу 2022. године.

Полиција је  запленили уређаје за снимање, остатке животиња и лаптоп на коме су лоцирали и 15 фајлова са материјалом о злостављању деце.

Рођен у Западном Јоркширу, Бритон је одрастао у Великој Британији пре него што се преселио у Аустралију пре више од 20 година да ради са крокодилима.

Овај доктор зоологије, стекао је глобалну репутацију као водећи стручњак, чак је угостио сер Дејвида Атенбороа, док је снимао део документараца "Хладнокрвни живот" на његовом имању.

image