Свет

Ухапшен полицајац који је помогао Пуђдемону да побегне

Портпарол Мососа рекао је да полиција није изнела детаље о том питању сем што је потврдила хапшење службеника
Ухапшен полицајац који је помогао Пуђдемону да побегне© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Портпарол каталонске специјалне јединице Мосос потврдио је данас да је један од њених службеника ухапшен у вези са истрагом бекства каталонског сепаратистичког лидера.

Шпански медији су објавили да је аутомобил који је припадао ухапшеном службенику коришћен у Пуђдемоновом бекству, преноси "Гардијан".

Портпарол Мососа рекао је да полиција није изнела детаље о том питању сем што је потврдила хапшење.

Подсећамо, каталонска полиција затворила је данас Барселону у покушају да ухапси вођу сепаратиста Карлеса Пуђдемона, који се данас појавио пред присталицама у граду.

Пуђдемон се појавио пред окупљенима, упркос налогу за хапшење после напуштања Шпаније пре седам година.

Он је пред око 3.500 присталица одржао кратак говор, а његово појављивање било је пропраћено "јаким полицијским снагама", пише "Политико" и додаје да је након кратког појављивања Пуђдемон нестао у непознатом правцу.

Пуђдемон је окупљенима поручио са бине испред Тријумфалне капије у Барселони, да нема право да одустане.

"Упркос свим напорима да нам се науди, дошао сам данас овде да их подсетим да смо још увек овде и да не одустајемо", рекао је Пуџдемон окупљенима и поручио: "Живела Слободна Каталонија!"

Са њим су у пратњи били чланови његове странке Жунтс (Заједно за Каталонију) и председник парламента Жозеп Рула.

Након што је завршио свој кратки говор, политичар је сишао са бине, очигледно да би учествовао у маршу до парламента. После неколико тренутака, он је нестао у гомили и није био међу групом посланика који су на крају ушли у зграду, која је била затворена и окружена полицајцима.

Пуђдемон није био у Шпанији од 2017. године када су власти наредиле његово хапшење због организовања нелегалног референдума о независности Каталоније.

Он је тада избегао шпанске власти пошто је кришом прешао границу и побегао у самопроглашени егзил у Белгији.

И поред усвојеног Закона о амнестији којим су опроштене илегалне акције око 300 званичника и активиста каталонских сепаратиста у периоду од 2011. до 2023. године, проневера коју су починили Пуђдемон и чланови његове владе 2017. године није обухваћена том амнестијом.

Због тога је на снази национални налог за хапшење Пуђдемона.

image